Българската федерация по ски закри с официална церемония един от най-успешните си състезателни сезони. 

На тържеството в "София ивент център" дойдоха много настоящи и бивши величия в белите спортове. 

Водещи бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев и най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова, която прекратява състезателната си кариера.

Състезателният сезон, който съвпадна с 95-годишнината на БФСки, мина под знака на Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, Световните първенства в четирите направления, историческото представяне на Алберт Попов в алпийските слаломи за Световната купа в Кицбюел и Шладминг с класирания в топ 10, на Владимир Зографски в Световната купа по ски-скок и на Радослав Янков на Световното първенство по сноуборд, а също така и с 11-ото издание на проекта "Научи се да караш ски".

В началото най-силно представилите се състезатели на БФСки през сезона Алберт Попов (шесто място в слалома на Световна купа в алпийските ски в Шладминг), Зографски (шесто място в Световната купа по-ски скок в Рука) и Радослав Янков (седмо място на световното първенство по сноуборд) получиха специални награди от спонсорите на БФСки.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди със специално отличие на комитета Алберт Попов за пробив в световния спорт.

За отличното провеждане на Световната купа в Банско, която бе най-голямото спортно събитие в България за 2019 година, президентът на БФСКи Цеко Минев награди заместник-министъра на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, кмета на община Банско Георги Икономов, Виктор Гичев, директор на състезанието, Мая Христоскова, изпълнителен директор на домакините от "Юлен".

Президентът на БФСки отличи с плакети и спонсорите на Световната купа Fibank, Дженерали, А1 и Ауди.

По традиция на тържеството бе отделено специално внимание и на ветераните на белите спортове, които през последния сезон са навършили кръгли годишнини.

Цеко Минев връчи специални плакети на:

90 г. - Борис Златарев
80 г. - Костадин Коцов и Ангел Митов
75 г. - Георги Милушев
70 г. - Александър Недялков, Георги Спасов и Методи Савчов
60 г. - Валентин Божичков, Ангел Стоянов, Лиляна Кръстева, Владимир Брейчев, Ирин Пашалиев, Румен Петров, Петър Попангелов. Попангелов получи и юбилейния медал от злато и сребро направен от Fibank по повод 10-години Световна купа в Банско.

За навършване на кръглите годишнини с плакети бяха отличени и трима известни български журналисти допринесли много за популяризирането на зимните спортове в България и по света - Асен Минчев (80 г), Бончук Андонов (70 г) и Тодор Шабански (60 г).

11-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта и Районните управления по образование помогна тази година да се обучат безплатно 2253 деца от Банско, Самоков, Смолян, Чепеларе, Плевен, Благоевград (с. Места, с, Гърмен, с. Горно Краище), София-град, София-област (Долня баня, с. Говедарци, Самоков), Кюстендил и Пловдив. За първи път имаше и обучение по ски-бягане, което се проведе в Троян. В тази връзка по време на церемонията Ваня Кастрева, началник на РУО София град връчи специалната награда на "Научи се да караш ски" 2019 за община Троян, която за първи път тази година успя да обучи деца и в ски бягането. Призът получи Розалина Русенова, зам.кмет на община Троян, която е в основата на осъществяването на проекта в общината.

Специално внимание бе отделено и на четирима от големите български спортисти, които слагат край на активната си състезателна кариера. Това са Александра Жекова (сноуборд), Мария Киркова и Никола Чонгаров (ски-алпийски дисциплини) и Веселин Цинзов (ски бягане). Четиримата бяха отличени с плакет за принос в развитието на ски спорта от Цеко Минев, президент на БФСКи.

Те получиха и специални плакети от БОК, които им връчи лично Белчо Горанов, генерален секретар на олимпийския комитет. Церемонията продължи с награждаване на носителите на Купа България и купа Надежди в четирите направления на БФСки.