Най-добрият български скиор Алберт Попов завърши на 15-то място на слалома във Флахау от Световната купа по ски-алпийски дисциплините. След като вчера Попов записа първа точки за сезона, завършвайки на 16-та позиция в австрийския курорт, днес той подобри представянето си с едно място нагоре.

23-годишният Попов даде 24-то време в първия манш днес, а след това по подобие на вчерашната си тактика рискува максимално във второто си пускане и даде 12-ти резултат. Така общото му време стана 1 минута 48.56 секунди, което му отреди 15-то място в крайното класиране.

Норвежецът Себастиан Фос-Солевааг записа първи успех в Световната купа в кариерата си по категоричен начин, след като бе най-бърз и в двата манша днес. На второ място се нареди австриецът Марко Шварц (+0.76), а топ 3 допълни Алекси Пинтуро от Франция, който остана на 95 стотни от победителя.

Със спечелените 16 точки днес Алберт Попов увеличи актива си на 31 точки и заема 28-мо място в класирането в слалома. Водач в дисциплината е Марко Шварц с 389 точки, 65 повече от сънародника си Мануел Фелер, а Фос-Солевааг се изкачи с две позиции до трето място. В генералното класиране Пинтуро увеличи преднината си на върха на 218 точки пред втория Александър Омод Килде, който ще трябва да се подложи на операция на коляното и ще пропусне остатъка от сезона. Трети е швейцарецът Марко Одермат, който изостава с 277 точки от Пинтуро.

През следващата седмица белият керван остава в Австрия, тъй като предстоят три поредни старта в Кицбюел – спускане на 22 и 23 януари, и Супер-Г на 24 януари.

При жените италианката Марта Басино продължи с тоталната си доминация в гигантския слалом от началото на сезона в Световната купа, след като записа четвърта победа в дисциплината с Кранска Гора, Словения днес. За Басино това е втори успех в рамките на два дни в словенския курорт.

След първия манш днес Басино изоставаше на 30 стотни от водачката Микаела Шифрин от САЩ, но американката загуби много време във втората част на състезанието и завърши на шеста позиция във втори пореден ден. От своя страна италианката бе много бърза и даде второ време в първия манш и първи резултат във втория, с което убедително стигна до успеха. На втора позиция остана швейцарката Мишел Гизин (+0.66 секунди), а топ 3 допълни представителката на домакините Мета Хроват, останал на 73 стотни от победителката.

По този начин Басино записа четвърта победа от пет старта в гигантския слалом през този сезон и води убедително в класирането за дисциплината с 400 точки, пред Гизин с 272 и италианката Федерика Бриньоне с 250 точки. Днес Бриньоне, носителка на големия кристален глобус за миналия сезон, не успя да завърши първия манш. В генералното класиране Басино вече има 623 точки и измести Шифрин от третата позиция (565). Лидерка е словачката Петра Влъхова със 775 точки, 60 повече от втората Мишел Гизин.

През следващата седмица за жените предстоят три поредни старта в Кранс-Монтана, Швейцария – спускане в петък и събота, както и супергигантски слалом в неделя. /БГНЕС