Изгубени в облаците, суровите върхове на Хималаите винаги са привличали големите мечтатели със своята мистика и недостъпност. 10 българи, дръзнали да се изправят пред величието на тази планина, остават завинаги в снежната ѝ прегръдка.

През 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест - сам, без кислороден апарат, поемайки по най-дългия и най-труден западен склон на планината, известен като "Жестокият път".

Той стига върха в 18:10 ч. местно време, но престоява твърде дълго там - цели 33 минути. Нощта го застига, а силите му привършват. Радистът от Първата българска експедиция се опитва да го държи буден, но не успява.

Милен Метков, Огнян Стойков, Петър Панайотов, Людмил Янакиев са само част от българите останали завинаги в планината.

През 2018 година завинаги там остава и Боян Петров. През живота си той е изкачил общо 19 върха, 10 от които осемхилядници. Наред с това, Боян Петров успява два пъти да пребори най-коварното заболяване и да живее с тежка форма на диабет.

Въпреки всички изпитания обаче в него продължава да гори мечтата за хималайската корона. И тръгва, но остава завинаги в планината и в сърцата на своите сънародници със смелостта и силния си дух.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR: