Строги мерки смята да предприеме китайското правителство в опит да ограничи разпространението на COVID-19 на територията на страната, особено в столицата Пекин, където от 4 до 20 февруари 2022 г. ще се проведе зимната олимпиада. Някои от Международните федерации в отделните спортове, които подготвят състезатели за игрите, вече са получили писма с изисквания, в които се казва, че на практика всички членове на делегациите трябва да са ваксинирани, пише "Монитор".

Китайците все пак дават право на избор, но условието им изглежда неизпълнимо, особено в някои спортове. Алтернатива на ваксината е 21-дневна задължителна изолация в страната. Това условие обаче не може да бъде изпълнено от тези, които ще спечелят квоти в биатлона например.

Заради пандемията регламентът за класиране на олимпиадата в този спорт бе променен и вместо вече да са ясни всички отбори, които ще пътуват за Пекин, квалификациите ще продължат до последния момент, а именно до Световната купа в Руполдинг (10-16 януари 2022 г.).

Това означава, че състезателите и екипите им категорично не могат да изпълнят условието за 21-дневна изолация, тъй като между купата и първия им старт на игрите - смесената щафета на 5 февруари 2022 г., ще има максимум 20 дни, и то ако по някакъв начин се телепортират от Германия директно в Китай. Освен това, въпреки че квалификацията за олимпиадата ще е минала, биатлонистите имат още една Световна купа - в Антхолц (17-23 януари), преди да се отправят към Пекин.

Подготовката на нашите национали пък тече с пълна сила, като в момента те са на лагер в Руполдинг, където условията за тренировки са прекрасни. След сбора пък нашите ще се приберат у нас, където ще направят среща с новата психоложка на отбора - проф. Татяна Янчева, д.п.н., която от много години работи и с националния отбор по художествена гимнастика.

Снимка: БГНЕС