Американката Микаела Шифрин започна новия сезон в Световната купа по ски-алпийски дисциплини с впечатляваща победа над втората в генералното класиране от миналата кампания Лара Гут-Бехрами в гигантския слалом в Зьолден, Австрия.

Шифрин, която бе възпрепятствана от различни проблеми в последните два сезона, даде заявка, че може да се върне към най-доброто си представяне тази зима, след като даде второ време в първия манш и бе най-бърза във втората част на състезанието, за да запише победа номер 70 в Световната купа в кариерата си. Американката изоставаше с две стотни от Гут-Бехрами след първия манш, но я надви с 0.16 секунди във втория, а далеч зад двете на трето място завърши Петра Влъхова от Словакия (+1.30 секунди), която спечели големия кристален глобус през миналия сезон.

"Да започнеш сезона силно е важно. Супер щастлива съм. За мен бе удоволствие да карам ски днес. Не мога да опиша колко приятно беше да се кара по този хълм", сподели 26-годишната Шифрин след първата си победа в гигантския слалом от декември 2020 насам. Микаела Шифрин е трикратна носителка на големия кристален глобус, но в края на сезона 19/20 загуби баща си и пропусна последните състезания, което позволи на Федерика Бриньоне да я изпревари в генералното класиране, а през миналата кампания американката имаше проблеми с гърба и записа едва три победи, финиширайки на четвърто място в генералното класиране.

Следващият старт при жените е чак на 11 ноември, когато в Лех/Цюрс ще се проведе паралелен гигантски слалом. Сезонът при мъжете ще бъде открит в Зьолден с гигантски слалом.