Китайските власти няма да позволят на Вашингтон да използва Олимпиадата в Пекин, за да се намесва във вътрешните работи на Китай, заяви днес говорителят на външно министерство Чжао Лидзян.

„Ние няма да позволим външни сили под какъвто и да е претекст, под каквато и да било форма, да се намесват във вътрешните работи на нашата страна”, каза той по време на брифинга. Съединените щати клеветят Китай, използвайки уж съществуваща у нас расова дискриминация и принудителен труд в Синдзян, а „подобна политизация накърнява олимпийския дух”, каза още дипломатът.

Той припомни, че опитите на различни американски политици да бойкотират зимната Олимпиада в Пекин накърнява интересите на спортистите от цял свят.

„Всички обвинения на американската страна срещу Китай за нарушаване на човешките права, както и по други въпроси, не отговарят на действителността и са абсолютно неоснователни”, подчерта Чжао Лидзян.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон обмисля варианта за дипломатически бойкот на предстоящата Олимпиада в Китай. Според вестник „The Washington Post”, на държавния глава са му отправени препоръки в този смисъл, с които той може да се съгласи.

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на около 200 правозащитни организации от различни държави призоваха да се бойкотират зимните игри, които следващата година трябва да се проведат в Китай. Повод за това са информациите за масови репресии срещу уйгурите в Синдзян от страна на Пекин.

XXIV зимни Олимпийски игри трябва да се проведат в Пекин в периода 4 – 20 февруари, а Параолимпийските – от 4 до 13 март.