Силен вятър осуети планираното за днес откриване на ски сезона на Витоша. Днес в навечерието на коледните празниците за всички скиори и сноубордисти трябваше да отвори врати "домашната" на софиянци планина Витоша, но заради лошото време това не се случи, "Петък 24.12.2021, временно спираме съоръженията, поради силен вятър (20 м/с)! Чакаме подходящи условия за възобновяване на работата", съобщиха от Витоша ски.

Очаква се при първа възможност писта "Лалето" да бъде отворена за посетители. Началото на сезона ще бе дадено с дневно каране, а на 27-ми декември ще бъде пуснато и нощното. Днес все пак край хижа Алеко да се порадват на снега се бяха качили малцина любители.

В последните дни на място кипеше усилена подготовка на зоната, като времето позволяваше снежните оръдия по писта "Лалето" да работят почти непрестанно, за да се осигурят възможно най-добри условия за практикуването на зимни спортове.

Още в четвъртък бе отворена за посетители и специалната зона за спускане с шейни. Специализираното съоръжение бе открито миналата година и сега за втора поредна зима ще зарадва софиянци и гостите на града, предпочитащи да прекарат почивката си на чист въздух в планината.

Първата на Витоша „шейни зона“ стана факт, благодарение усилията на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и „Витоша ски“. През миналия сезон тя всеки уикенд предлагаше на малчуганите и техните родители място, където безопасно да се спускат, без да си пречат със скиори и бордисти. Организираха се много снежни партита, в които професионални аниматори осигуряваха много настроение, забавни игри и викторини за малчуганите.

Зоната се намира в непосредствена близост над х. Алеко, пътеката е с указателни табели. Самата поляна на границата на гористия пояс е обработена от машини, така че да предлага идеален за спускане с шейни наклон, а на финала завършва с противонаклон за спиране. Шейни-зоната е част от стремежа на Столична община хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставя планината.

Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат спорта и забавленията чрез незабравимите срещи със зимните дисциплини. „София – европейска столица на спорта“ е подготвила още много снежни празници през зимата. /БГНЕС