На 9 февруари, точно преди 24 години, Екатерина Дафовска спечели първия за България златен медал на Зимни олимпийски игри.

Победата на биатлонистката в Нагано дойде в индивидуалната дисциплина – най-дългата от всички, в която състезателите изминават 15 километра и имат четири стрелби.

И до днес Дафовска е единствената българка, която се е качвала на най-високото стъпало на почетната стълбичка на зимни игри.

Мнозина не очакват триумфа ѝ в една от най-тежките дисциплини. Сезонът до Игрите е лош. Най-доброто ѝ класиране в различните стартове е едва 38. място. Дафовска дори казала на треньорите да не се занимават с нея, на майка си споделила, че ако не постигне нищо в Япония, ще се откаже.

На третият ден от Олимпиадата вали обилен сняг, условията са трудни. На своя глава Катя решава да се пързаля с тренировъчните ски, не със състезателните. Пързаляли по-леко заради улучената вакса. Финишира първа само с една наказателна обиколка, което означава, че не просто бяга бързо, но и стреля страхотно, при положение че мишената почти не се вижда. 

„Направо не мога да повярвам, това е нещо невероятно. И все пак се борих и исках да постигна, това ми беше мечтата – да чуя българския химн. И съм много радостна, че толкова бързо ми се сбъдна мечтата”, споделя развълнуваната биатлонистка. Развълнувана, но реалист: „Не исках да си втълпявам други мисли, единствено исках да си отработя състезанието както трябва и стрелбата да я направя докрая”, казва Дафовска след финала.

Екатерина Дафовска

Единствената българска олимпийска шампионка в зимните спортове е родена на 28 ноември 1975 г. в Чепеларе. Дафовска започва да се занимава с биатлон, когато е на 15. Освен олимпийското злато тя има и европейска титла на първенството в Минск през 2004 г., както и два бронзови медала от световни първенства – през 1995 и 1997 г.

През 1998 г. биатлонистката става Спортист на България и Спортист на Балканите.

Екатерина Дафовска е участвала на четири олимпиади. Край на състезателната си кариера тя слага през 2007 г.