Приска Нуфер сензационно спечели днешното спускане за жени в швейцарския курорт Кран-Монтана от световната купа по ски алпийски-дисциплини. 30-годишната представителка на домакините кара с втори стартов номер и постави най-доброто време 1:29.93 минута, което нито една от фаворитките не успя да подобри до края на състезанието.

Победата е първа за швейцарката в кариерата й, това е и първо качване на подиума за нея в над 140 старта за световната купа. Нуфер още вчера загатна, че е готова за нещо голямо пред своя публика, като зае четвърто място в първото спускане през уикенда в Кран-Монтана.

Победителката във вчерашното спускане Естер Ледецка от Чехия днес също направи отлично каране и завърши втора с изоставане от 0,11 секунди след победителката.

Трета завърши София Годжа на 0,23 секунди след Нуфер. Така италианката изпълни голямата си цел за днешния старт - да завърши пред основната си конкурентка за малката Световна купа в спускането - олимпийската шампионка от Пекин 2022 и любимка на местната публика Корин Зутер, която финишира четвърта на четири стотни след Годжа.

Петра Влъхова от Словакия завърши 15-а и прибави нови точки в битката за Големия кристален глобус, като се изравни на върха с американката Микаела Шифрин. Влъхова събра 1026 точки, колкото има и Шифрин, която не стартира в Кран-Монтана.

Трета е италианката София Годжа със 791 точки.

Годжа остава лидер за малкия кристален глобус в спускането с 482 точки и е близо до спечелване на трети трофей в дисциплината. Зутер е втора с 407, пред австрийката Рамона Зибенхофер с 311. С двата подиума в Кран-Монтана този уикенд Ледецка се изкачи на четвърто място с 303 точки.