„Положих страшно много усилия и труд за тази световна титла. Да стана световен шампион ми беше една от мечтите. Като малък винаги съм мечтал за това. И първия път като я изпълних  някакси бях задоволен. След това една, две години ми липсваше мотивация. След като се роди дъщеря ми, отново започнах да мисля, че имам желание да го повторя резултата. Трудно се става световен шампион, но още по –трудно е да защитиш титлата" , това сподели специално за БНР Станимир Беломъжев, който днес за втори път след 2017 година спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дистанция от шампионата на планетата във Финландия и допълни:

"При всяка една тренировка през тази година, винаги съм бил с идеята, че трябва да натискам и трябва да настискам повече, защото искам да стана отново световен шампион. Искам да докажа на света, че не случайно са се случили нещата преди 5 години. Исках да покажа, че заслужавам да спечели титлата още веднъж.“

„Тази титла я посвещавам на дъщеря си, на жена ми, на всички близки, на моето семейство. Това са хората, които стоят зад този златен медал. Те ме търпят такъв, какъвто съм – да ме няма по 200 дни в годината, да съм сприхав понякога, заради това, че не ми се получават нещата, че не се чувствам много добре, че съм максималист, че искам винаги най-доброто, че търся най-добрия начин на подготовка, че се срещам с неволите в нашата държава. На тях я посвещавам тази титла“ , допълни двукратният ни вече световен първенец.

„Не знам как ще моето бъдеще в спорта. Сега искам да си почина, да си видя най-близките и малко да се отърся и от положителните и от отрицателните емоции през този сезон“, завърши троянецът.