Суперфаворитът за Купа Стенли – Бостън Брюинс започна нервно в плейофите на НХЛ, но все пак взе предимство срещу Флорида след 3:1 в мач №1. 

Мечоците поставиха рекорд в редовния сезон по победи и точки, но сега имаха трудности, въпреки че поведоха с 2:0 след голове на Давид Пастърнак при числено предимство и на Брад Маршънд в началото на втората третина. 

Пантерите намалиха пасива си, но Джейк ДеБръск върна преднината от 2 попадения още преди края на втората част, а в третата нови голове не паднаха. „Започнахме да допускаме грешки в средната зона и развалихме играта си. Освен това те са добър отбор и ние бяхме наясно, че няма да е лесно“ заяви Маршънд след мача. 

В другия мач на Изток Каролина спечели с 2:1 срещу НЙ Айлендърс и също поведе с 1-0. Силна защита и солиден Анти Раанта на вратата помогна на Ураганите, които не допуснаха попадение, когато 4 пъти Островитяните имаха числено предимство. 

На Запад гостите започнаха с 2 победи. ЛА Кингс спечели с 4:3 срещу Едмънтън след пауър-плей гол на Алекс Яфало 9:19 минути след началото на първата допълнителна третина. Кралете губеха с 0:2 след първата част, но след това направиха страхотен обрат, като удържаха Конър Макдейвид без точка. 

Минесота пък се нуждаеше от повече от 32 допълнителни минути, за да надвие Далас с 3:2. Райън Хартман се превърна в герой за победителите, а мачът предложи страхотни спасявания на двамата вратари и продължи повече от 4 часа.