Спортният арбитражен съд (КАС) няма да иска от руската фигуристка Камила Валиева, разследвана за нарушаване на антидопинговите правила, разрешение да публикува присъдата по нейния случай, съобщиха за от съда.

"Информацията, че КАС се занимава с този случай, не е поверителна. Окончателното решение ще бъде публично оповестено", каза говорителка на въпрос дали КАС  може да публикува решение по делото на рускинята, само ако тя като защитено лице даде съгласие за това.

"Съгласно Спортния арбитражен кодекс, КАС може да публикува пълното решение и причините. Въпреки това, ако някоя от страните счита, че информацията, съдържаща се в решението, трябва да остане поверителна, тя може да поиска тази информация да бъде изтрита до степен, в която това няма да повлияе на смисъла или разбирането на решението", добави тя.

Валиева е със статут на защитено лице, тъй като не е била навършила 16 години към момента на вземане на пробата през декември 2021 година. Този статус предполага специална защита на личните данни. Съгласно член 14.3.7 от Световния антидопингов кодекс, разпоредбата за задължително публично оповестяване не се прилага в случаите, когато спортистът или друго лице, което е обект на нарушение на антидопинговите правила, е непълнолетно лице.

Заседанията по делото на Валиева в КАС се състояха на 26-28 септември и продължиха на 9-10 ноември поради необходимост от изготвяне на допълнителна документация. На 9 ноември Валиева беше повторно разпитана от арбитрите на КАС. Очаква се съдът да вземе решение по делото до 12 февруари 2024 година.

17-годишна рускиня е заподозряна в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". То е открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара.