Норвежецът Киетил Янсруд стана световен шампион в спускането на шампионата по ски-алпийски дисциплини в Оре, Швеция.

Янсруд финишира първи с 1:19.98 минута и изпревари само с 0,02 секунди олимпийския шампион в дисциплината Аксел Лунд Свиндал, който завърши втори в последния старт в кариерата си. 36-годишният Свиндал, който е двукратен олимпийски и петкратен световен шампион, обяви миналия месец, че се отказва от ските след това състезание.

Свиндал бе близо до титлата, но малка грешка в долната част го остави на второ място. Той е едва третият скиор алпиец с медали на шест различни световни първенства.

Янсруд спечели втори значим трофей в кариерата си след олимпийското злато на Супер-Г от Сочи 2014 и го постигна, макар че кара със счупена ръка след падане на тренировка в Кицбюел преди две седмици и половина.

Трети в Оре завърши австриецът Винсент Крихмайр на 0,33 секунди след победителя. Това е втори медал за Крихмайр на шампионата в Оре след поделенето сребро през седмицата с Йоан Клери в Супер-Г.

Спускането в Оре започна с около час по-късно от планираното заради ниска видимост и снеговалеж, което накара организаторите да скъсят трасето.

Защитаващият титлата си Беат Фойц завърши четвърти на 0,44 секунди след Янсруд.

Класиране спускане, мъже:

1. Киетил Янсруд (Норвегия) 1:19.98 минути
2. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) 1:20.00
3. Винсент Крихмайр (Австрия) 1:20.31
4. Беат Фойц (Швейцария) 1:20.42
5. Матиас Майер (Австрия) 1:20.63
6. Доминик Парис (Италия) 1:20.72