Американката Микаела Шифрин спечели за първи път в кариерата титлата в комбинацията на световното първенство по ски алпийски дисциплини в италианския зимен център Кортина д'Ампецо.

25-годишната Шифрин, която е олимпийска вицешампионка в дисциплината от Пьончан 2018, завърши с общо време 2:07.22 минути. Американката беше трета след супергигантския слалом сутринта с 1:22.17 минути, но даде най-добро време в слалома - 45.05 секунди.

"Щастлива съм, че първо решихме да участвам в тази дисциплина. Иска се добра подготовката, но трасета бяха добри и съм доволна от двата манша. Условията бяха тежки, пистата беше добра, но доста твърда, ледена, тъй като мъжете ще карат на нея след нас", каза американката след успеха.

За Шифрин това е шести златен и общо девети медал от световно първенство в кариерата й, както и втори в Кортина след бронза в супергигантския слалом.

Световната вицешампионка от Оре 2009 Петра Влъхова (Словакия) отново стана втора, на 86 стотни зад Шифрин. Трета на 89 стотни завърши олимпийската шампионка в комбинацията от Пьончан 2018 Мишел Гизин (Швейцария).

Двукратната световна шампионка и защитаваща титлата си Уенди Холденер (Швейцария) отпадна още в началото.

Лидерката след първата дисциплина Федерика Бриньоне (Италия) също не успя да завърши, след като сгреши още на третата врата.
Само 16 състезателки от общо 30 в стартовия списък успяха да завършат слалома.