Швейцарецът Марко Одермат спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като завърши на второ място в спускането от финалите за сезона в Куршевел (Франция).

Александър Омод Килде (Норвегия) се нареди четвърти, което се оказа достатъчно, за да вземе малкия кристален глобус в дисциплината. Победител в днешното спускане стана световният шампион Винсент Крихмайер от Австрия с 1:50.43 минута.

Одермат финишира втори на 34 стотни от секундата и не успя да запише първи успех в кариерата си в тази дисциплина. Трети на 54 стотни завърши олимпийският шампион от Пекин 2022 Беат Фойц (Швейцария), който пропусна пети пореден малък кристален глобус в спускането. 

Килде спечели малката световна купа в дисциплината с 620 точки. Втори остана Беат Фойц с 607 точки, а трети е Доминик Парис (Италия) с 522 точки, който днес завърши шести. Така Килде завоюва втори трофей, след като взе и малката световна купа в супергигантския слалом този сезон.

Три кръга преди края Марко Одермат триумфира с Големия кристален глобус. Той е недостижим на върха в генералното класиране с 1459 точки. Швейцарецът има аванс от 359 точки пред Килде, който е с 1100 точки. Трети в подреждането е Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 874 точки.