Американската скиорка Микаела Шифрин се доближи на само една победа от рекорда на легендарния Ингемар Стенмарк от 86 победи за Световната купа, след като спечели слалома в Шпиндлерув Млин, Чехия.

Шифрин, която се намира в отлична форма, даде най-добро време както в първия, така и във втория манш, за да запише трета поредна победа в Световната купа и общо 11 от началото на сезона. Носителката на големия кристален глобус финишира с общо време 1 минута, 33.85 секунди и остави на повече от половин секунда зад себе си втората Лена Дюр от Германия (+0.60 секунди). Топ 3 днес допълни швейцарката Уенди Холденер (+1.31).

По този начин 27-годишната Шифрин вече има 85 победи в Световната купа и е все по-близо до пети голям кристален глобус, като тя вече има над 670 точки преднина в генералното класиране пред втората в подреждането Петра Влъхова от Словакия. В класирането за слалома Шифрин има 705 точки, 175 повече от Уенди Холденер.

Американката може да атакува рекорда на Стенмарк още утре, когато в Шпиндлерув Млин ще се проведе още един старт в слалома.

При мъжете Марко Одермат направи успешно завръщане на пистата и спечели супергигантския слалом в Кортина д'Ампецо, Италия. Одермат пропусна последните стартове заради контузия, но бе в топ форма днес и записа седми успех през сезона. Норвежецът Александър Омод Килде и италианецът Матия Касе допълниха призовата тройка.

Одермат води в генералното класиране с 1286 точки, 213 повече от Килде. В подреждането за Супер-Г, швейцарецът има аванс от 48 точки пред Килде.

За мъжете предстои още един супергигантски слалома в Кортина в неделя.