Челси не допусна изненада и победи Стоук Сити с 2:1 у дома в мач от 31-ия кръг на Висшата лига. 

Така Сините си гарантираха, че разликата от 6 точки пред Манчестър Сити най-малко ще бъде запазена, тъй като Гражданите играят в понеделник. В момента хората на Жозе Моуриньо имат 7 аванс пред Арсенал, като имат 70. 

Те постигнаха 7-и пореден домакински триумф срещу Грънчарите, но той не дойде лесно, въпреки че лондончани доминираха през повечето време. Азар вкара от дузпа, след което Чарли Адам изравни с един от головете на сезона. 

Все пак Лоик Реми донесе триумфа след почивката, но лошата новина бе контузията на Диего Коста, който влезе от пейката, но трябваше скоро след това да напусне и може да се окаже, че няма да играе няколко седмици. 


За Челси имаше 3 промени от двубоя срещу Хъл, като най-значимата бе липсата на Диего Коста, който започна на пейката за сметка на Лоик Реми. Аспиликуета замени Фелипе Луис, а Оскар се появи вместо Рамирес. 

Толкова бяха разликите и в тима Стоук, като стартираха Филип Фолшайд, Глен Уилън и Маме Бирам Диуф, който водеше атаката вместо Питър Крауч. 

Домакините бяха близо до гола още в 3-ата минута. Тогава Реми опита удар, получи се рикошет и топката се насочи в обратния ъгъл, но Бегович съумя да реагира и с последни усилия изби. 

Сините продължиха да атакуват и да си подават добре. Азар се измъкна на добра позиция фронтално срещу вратата, но стреля неточно. След това в 14-ата минута Бегович спаси нов изстрел на Реми. 

Постепенно Грънчарите се поокопитиха и в 27-ата минута Стивън Нзонзи стреля много опасно, но малко над гредата. Минута след това Азар добре проби и си създаде позиция за стрелба от границата на наказателното поле, но ударът му с левия крак бе спасен от Бегович. 

В 30-ата минута Оскар остана свободен на 10-11 метра от вратата, но изстрелът му се оказа разочароващ, тъй като прати топката покрай целта. Шут на Уилиан от свободен удар също не бе точен. 

В крайна сметка обаче натискът на лондончани даде резултат. В 38-ата минута Уилиан изведе Фабрегас в наказателното поле, той финтира Фолшайд, чийто шпагат бе твърде остър и сякаш закачи съперника, който падна. Реферът даде дузпа, която Еден Азар хладнокръвно вкара с лек удар. 

Всичко вървеше добре за домакините преди в 44-ата минута Чарли Адам да отбележи един от головете на сезона. Грънчарите отнеха топкатка до своето наказателно поле, след което тя стигна до шотландеца, намиращ се на границата на централния кръг в своята половина. Той обаче видя излезлия напред Куртоа и отправи страхотен удар, който прехвърли белгиеца и топката спра в мрежата. Феноменално изпълнение за 1:1, като при този резултат дойде и почивката. 

Жозе Моуриньо реагира и усили атаката пускайки Диего Коста на мястото на Оскар. Азар веднага тества Бегович с хубав шут, но босненецът изби. Пак той се намеси в 55-ата минута след  свободен удар на Уилиан, при който топката се насочи опасно към далечния ъгъл. 

Само 10 минути след като се появи на терена обаче, Коста получи ново разтежение и напусна, като вместо него се появи Дидие Дрогба. В 63-ата минута Асмир Бегович закопа Стоук. 

Вратарят хвърли леко топката напред, но тя бе пресечена от Азар. Белгиецът напредна, навлезе в наказателното поле, след което подаде встрани съм свободния Реми, който на празна врата нямаше как да пропусне. 

Грънчарите обаче бяха близо до равенството минута след това, когато Нзонзи стреля опасно от дистанция и топката се чукна в страничната греда. След това последваха по-спокойни минути, след като Челси определено се стремеше да затвори мача, да контролира топката и да не допуска ситуации пред собствената си врата. 

В 80-ата всичко можеше да приключи. За пореден път Азар показа невероятната си техника в наказателното поле, като подаде към намиращия се пред вратата Куадрадо, чийто удар от близо обаче, бе спасен по фантастичен начин от Бегович, а след това колумбиецът не успя да вкара и при добавката си. 

В  крайна сметка до края Стоук не стигна до нещо опасно в оставащите минути и тимът допусна трета поредна загуба, но с 42 точки тимът е 10-и в класирането. Челси пък се приближи още повече до 4-ата си титла в ерата на Висшата лига. 

Челси – Стоук Сити    2:1

1:0    Азар    39 дузпа
1:1    Адам    44
2:1    Реми    62

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Матич, Фабрегас, Уилиан, Оскар (46 Коста, 56 Дрогба), Азар, Реми (63 Куадрадо) 
Стоук Сити: Бегович, Камерън, Шоукрок, Фолшайд, Уилсън, Уилън, Нзонзи, Айрлънд (79 Питерс), Адам (77 Крауч), Уолтърс, Диуф (61 Арнаутович)