Челси и съдията Майк Дийн дружно победиха Арсенал с 2:0 в дербито на шестия кръг в английската Висша лига, играно на стадион "Стамфорд бридж".

"Сините" имаха игрово предимство в нулевото първо полувреме, което приключи със скандално решение на Дийн да изгони провокирания от Диего Коста Габриел, въпреки че нападателят на Челси заслужаваше да получи червен картон по-рано заради поредица от хулигански удари без топка.

Малко след почивката шампионите откриха резултата чрез Курт Зума, който засече с глава центрирането на Сеск Фабрегас от фаул.  Десетина минути преди края Арсенал остана с девет души, защото Санти Касорла получи втори жълт картон и бе изгонен. В добавеното времеи Еден Азар вкара втория гол за своите след щастлив рикошет.

Това е втора победа за Челси в първенството през този сезон, а със събраните седем пункта тимът е 11-и в таблицата. Арсенал е четвърти с десет точки.


Гостите започнаха много уверено и създадоха две опасни атаки, но Сеск Фабрегас отправи първия точен удар в срещата. Дългогодишният страж на Челси Петер Чех обаче не беше затруднен.

Постепенно домакините се активизираха и успяха да натикат своя опонент в неговата половина, но дефанзивният вал на Арсенал действаше безупречно и не позволяваше Чех да бъде застрашен. Диего Коста пробва далечен точен шут по земя, който повлия само на статистиката.

Макар да се играеше на висока скорост, срещата не предлагаше кой знае какви футболни достойнства. Арсенал изглеждаше предпазлив и малко преди да измине един час игра се отчете с точен, но много слаб шут на Тио Уолкът.

Веднага след това Фабрегас пусна разкошен пас зад гърба на защитата за Педро, но Петер Чех успя да блокира испанското острие. След това Зума и Педро пробваха късмета си с изстрели отдалеч, но без успех. Последва нов шут на Педро, при който Чех се намеси блестящо.

В края на първото полувреме провокаторът Диего Коста успя да изработи червен картон на Габриел, макар самият той да заслужаваше такъв. Нападателят първо удари с ръце Лоран Косиелни при борба за позиция и след серията шамари го довърши със събаряне на земята. Това обаче не се оказа достатъчно на Майк Дийн да изгони Диего. Габриел се намеси и двамата с Коста получиха жълти картони.

Бразилецът с испански паспорт продължи да провокира своя противник след инцидента, намирайки се в близост с него. Получил лек удар от Габриел с крак, нападателят се оплака на главния рефер Майк Дийн, който като че ли чакаше точно това и веднага изгони играча на Арсенал, оставяйки на терена човека, който развали атмосферата на дербито.

 Веднага след почивката Педро отправи неточен удар от въздуха, а малко след това Челси откри резултата чрез Курт Зума, който засече с глава центрирането на Сеск Фабрегас с глава. 

Еден Азар отправи мощен снаряд извън наказателното поле, спасен от Чех. Последва атака на Арсенал, при която Алексис се оказа най-хитър и се измъкна от опеката на Зума и Кейхил, но ударът му се оказа неточен.

В средата на второто полувреме двата тима си размениха по един неточен удар. Първо Тио Уолкът стреля покрай вратата на противника, следз това същото стори и Азар. 

Твърдо влизане на Санти Касорла в глезена на Фабрегас накара рефера да вдигне втори жълт картон на испанеца и да го изгони от игрището. Така гостите останаха с 9 души.

В първата минута на добавеното време продължителна атака на Челси даде възможност на Азар да отправи силен изстрел. получи се рикошет в тялото на Чеймбърс и кълбото влетя в мрежата на гостите.


Челси - Арсенал 2:0

1:0 Курт Зума - 53'

2:0 Еден Азар - 91'


Червен картон: Габриел (Арсенал) - 45' +1'

Червен картон: Касорла (Арсенал) - 79'


Челси: Бегович, Кейхил, Зума, Иванович, Аспиликуета, Матис, Фабрегас (Оби Микел - 92'), Оскар (Рамирес - 69'), Азар, Педро, Коста (Реми - 82')

Арсенал: Чех, Косиелни, Габриел, Монреал, Бейерин, Коклен (Чеймбърс - 46'), Касорла, Рамзи, Йозил (Окслейд-Чембърлейн - 75'), Уолкът, Санчес (Жиру - 75')