Преди година Манчестър Юнайтед смятаха, че са ударили десетката с привличането на Антони Марсиал, докато Челси остана само с Педро. Днес вече не мислят така. Марсиал не може да пробие в състава на Юнайтед, докато Педро, привлечен от Жозе Моуриньо на "Стамфорд Бридж", блести под ръководството на Антонио Конте. Бившият световен шампион с Испания бележи голове и подарява асистенции в схемата 3-4-3 на Конте, като издуха от титулярния състав популярния бразилец Уилиян.

"Той играе добре и заслужава да е в състава - казва Конте. - Вкарва голове, но също и работи здраво за отбора. Точно това искам да виждам". 29-годишният Педро вкара 3 гола и изработи 5 при неудържимия спринт на Челси към първото място във Висшата лига. Зрелищният му фалцов удар с десния крак срещу Тотнъм в съботната вечер даде началото на една от онези победи с обрат в резултата, по които се познават шампионите. Най-голямата изненада всъщност е това, че никой не е изненадан. Бегъл поглед към бляскавата биография на Педро показва, че става дума за футболист от най-висока класа, с шанса да играе със звездни имена като Лионел Меси, Шави, Андрес Иниеста и Серхио Бускетс.

Той има 5 титли в Ла Лига и 3 победи в Шампионската лига с Барса, като само Меси е участвал в повече голове от него за клуба в този период. На финала на световното първенство през 2010 г. той е титуляр в звездния състав на Испания пред Давид Силва, Хуан Мата и Сеск Фабрегас. Само че 2015 г. се оказа доста тежка за него. Неспособен да се наложи в атаката на Барса в състав Меси, Неймар и Луис Суарес, Педро преминава във Висшата лига, макар да има съмнения дали ще успее да се справи физически въпреки безспорния си талант в атака. Юнайтед дълго го оглеждаше, но накрая той се озова в Челси: или Моуриньо надцака Юнайтед в последната минута, или Юнайтед предпочете Марсиал, зависи на кой ще повярвате. Миналия сезон изглеждаше, че Юнайтед е сключил по-добра сделка.

Челси се разпадаше и Педро не успя да се открои. Но новата система на Конте промени всичко. И макар Азар и Моузес да обират аплодисментите, Педро също възкръсна като острието отдясно в атаката от трима. Сега той може да покаже своите качества - пасовете, скоростта и изникването на позиции, от които бележи или изработва голове. Най-яркото доказателство бе онзи мач на 23 октомври, когато му бяха нужни само 30 секунди, за да напомни на Юнайтед какво са изпуснали. Педро надуши колебанието на Крис Смолинг, втурна се след паса на Маркос Алонсо и заобиколи Давид де Хеа, за да вкара още преди някои фенове да заемат местата си. Така даде тон за победата с 4:0 над Юнайтед.

Неговите съотборници най-добре знаят колко важен е Педро за серията от 7 поредни победи на Челси, макар Диего Коста и Еден Азар да обират лаврите. "Невероятен гол на Педро", реагира Джон Тери в социалните мрежи при победата над Тотнъм, единственото име, което капитанът изрично спомена. Гари Кейхил добави: "Това беше проблясък от класа, за да забие топката в горния ъгъл. Той е играч, способен да обръща мачовете". А на 200 мили от "Стамфорд Бридж", на "Олд Трафорд", Моуриньо си скубе косите. Той свърши цялата работа за покупката на Педро, а сега друг мениджър бере плодовете от неговия труд.