Кристъл Палас върна интригата във Висшата лига, след като срази Челси с 2:1 насред „Стамфорд Бридж” в двубой от 30-ия кръг. Поражението е четвърто за Сините през сезона и първо от 4-и януари, когато тимът падна от Тотнъм. 

Хората на Антонио Конте допуснаха обрат в резултата след ранен гол на Фабрегас и серията им от 13 поредни победи във всички състезания приключи. 

В същото време Палас спечели за четвърти път поред и с 31 точки е 16-и, като Сам Алърдайс стана първият мениджър спечелил с 4 различни отбора срещу Челси в историята на Висшата лига. 


Челси имаше положения, но ги пропусна и със сигурност съжалява за пропуснатата възможност да добави нови 3 точки към актива си и да направи нова крачка към титлата. Тимът остава лидер с 69 точки, но разликата до Тотнъм бе намалена на 7.  

В състава на Челси Еден Азар се завърна след контузия, а и Диего Коста също бе на линия. Виктор Моузес обаче липсваше поради травма и на неговата позиция се появи Педро. Сеск Фабрегас пък стартира в центъра. За Палас нямаше промени от предишния двубой срещу Уотфорд. 

В 4-ата минута Маркос Алонсо стреля точно от свободен удар, но Хенеси не бе затруднен и спаси. Малко след това обаче, Сините вече бяха напред. Азар получи вляво, надигра Уорд и подаде във вратарското поле, където Сеск засече и след удар в гредата топката спря в мрежата. 

Радостта на лидера обаче не продължи дълго. В 9-ата минута Бентеке подаде топката към Заха, който бе с гръб към вратата, но успя да се обърне и с диагонален удар реализира покрай Куртоа. 

Шокът за Челси обаче настъпи секунди след това, когато Орлите поведоха. При контра отбраната на Сините не се справи, Заха чукна към свободния Бентеке, който много елегантно финтира вратаря и копна след това топката в празната врата, за да даде аванс на гостите и да хвърли в ужас феновете на „Стамфорд Бридж”. 

В 16-ата минута реферът подмина чиста дузпа за Челси, при това с червен картон. След един корнер Педро получи възможност да стреля и макар и да не го направи много добре, прати топката към вратата. Андрос Таунзънд изби, като топката срещна ръката му малко над лакътя, но Крейг Поусън явно не видя добре и не отсъди нищо, което бе страхотен късмет за Орлите. 

В 23-ата минута домакините отново бяха близо до изравняване. Азар стигна до крайната линия и подаде, а след рикошет топката се оказа идеална за Диего Коста. Той се подхлъзна, но все пак успя да стреля, но Уейн Хенеси съумя да покаже отличен рефлекс и успя да избие с крак. 

Лидерът продължи да натиска и в 32-ата минута Давид Луис стреля силно от свободен удар, но Хенеси пак бе сигурен и спаси. Натискът на домакините не спираше, но Хенеси бе на ниво, като спаси удари на Азар и Коста, за да запази преднината на отбора си на почивката. 

След паузата напрежението сякаш влияеше на Челси и тимът не успя да създаде добри положения в първите минути. Лошата новина за гостите пък бе, че при една ситуация влезлият от пейката Скот Дан се контузи, обръщайки коляното си и бе изнесен на носилка. 

В 63-ата минута всичко в мача можеше да приключи, когато Бентеке изведе Заха, който стреля към далечния ъгъл, но Куртоа успя да спаси. Малко след това Дилейни се справи с една опасна ситуация, а впоследствие влезлият от пейката Уилиан стреля неточно от свободен удар. Конте пусна и Миши Батшуай в стремежа да избегне загубата. 

В 81-ата минута Челси пропусна отново. След пробив и удар на Педро в близкия ъгъл, топката не бе изчистена първоначално, но Коста не успя да я прати в мрежата и Мамаду Сако изби. 

Вратарят на Палас Хенеси също правеше много силен двубой и в 85-ата минута спаси удар по диагонала на Фабрегас, а след това се справи с още една ситуация. Давид Луис пък стреля неточно с глава, а и опит на Коста премина над целта. 

В продължението от 10 минути Сините така и не успяха да изравнят, докато Вилфред Заха пропусна при една ситуация да направи победата на гостите още по-убедителна. 

Челси – Кристъл Палас    1:2

1:0    Фабрегас 5
1:1    Заха 9
1:2    Бентеке 11

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Педро, Матич (59 Уилиан), Канте, Фабрегас, Алонсо (74 Батшуай), Азар, Коста
Кристъл Палас: Хенеси, Уорд, Томкинс (46 Дан, 60 Дилейни), Сако, Шлуп, Кабай, Миливойевич, Заха, Пънчън, Таунзънд (61 Кели), Бентеке