Челси стана първият финалист за ФА Къп, след като в голово шоу пречупи основния си конкурент за титлата във Висшата лига – Тотнъм с 4:2. 

На „Уембли” двата тима изиграха запомнящ се двубой, в който Шпорите на два пъти изравняваха, след като Уилиан вкарваше за Челни, но с два гола в последните 15 минути хората на Антонио Конте стигнаха до триумфа и си върнаха самочувствието. 

Еден Азар влезе от пейката, за да отбележи решителното трето попадение за своя тим, а след това Неманя Матич реализира гол-шедьовър, за да затвърди успеха на своя тим. 

Така Тотнъм загуби за 7-и път поред на полуфинал в надпреварата и серията му от 8 поредни победи във всички състезания приключи. Челси чака победителя от другия мач между Манчестър Сити и Арсенал, който ще се играе утре. 


Съставът на Челси бе изключително любопитен, след като Антонио Конте остави на пейката звездите Диего Коста и Еден Азар. Гари Кейхил също го нямаше, като стартираха Аке, Уилиан и Батшуай. За Тотнъм всичко бе очаквано, като сред титулярите бяха Трипиър и Уанияма. 

Мачът очаквано започна с почит към Уго Ехиогу, който вчера почина от инфаркт, като бе почетен с аплодисменти от отборите и феновете. 

В началото се създаде усещане, че Шпорите ще владеят инициативата, но Челси удари при първата си възможност. Педро изпревари Алдервайрелд за една топка и бранителят го спъна пред наказателното поле. Мнозина очакваха Давид Луис да стреля, но това направи Уилиан, който много майсторски прати топката ъгъла на Лорис, който очакваше шут от другата страна и не реагира както трябва. 

Попадението определено шокира Тотнъм, който в следващите минути не успя да реагира изобщо и играта се водеше предимно в центъра и дори Сините бяха по-активни. В 15-ата минута Батшуай стреля с глава, но бе отсъдена засада. 

Малко след това обаче Шпорите изравниха. След корнер топката не бе избита добре, бе върната вдясно към Ериксен, който центрира и на близката греда Хари Кейн засече много тънко, за да отклони с глава към далечния ъгъл и да върне Тотнъм в двубоя.  

Попадението очаквано вдъхнови хората на Почетино, но опасните ситуации пред Куртоа не бяха много, въпреки че действията се развиваха по-често в половината на Челси. При едно положение Деле Али настъпи неволно Давид Луис, но бразилецът успя да продължи. 

В 35-ата минута Тотнъм бе на сантиметри от гола. Ян Вертонген центрира отлично отляво и Ерик Дайър засече с глава, но прати топката малко встрани от вратата. Последва удар на Ериксен спасен от Куртоа. 

В 42-ата минута обаче, Челси спечели дузпа. Моузес влезе в наказателното поле, а Сон се хвърли на рискован шпагат и не игра с топката. Футболистът на Сините използва момента да падне, а Мартин Аткинсън посочи бялата точка, откъдето Уилиан не сбърка и върна аванса на своя тим, като при този резултат дойде и почивката. 

След почивката стана интересно, защото Тотнъм бързо изравни. В 52-ата минута Ериксен даде отличен пас към Деле Али, който се измъкна между двама защитници и засече много трудна топка под гредата, за да направи 2:2. 

Секунди по-късно Шпорите поискаха дузпа за едно падане на Али, но повторенията показаха, че Аке играе първо с топката, така че нарушение нямаше. Конте очаквано пусна Коста и Азар половин час преди края, след което играта продъжи да бъде равностойна. 

В 75-ата минута Челси обаче излезе напред за трети път. След корнер топката бе отклонена към Азар, който си я нагласи и с много прецизен диагонален удар я прати в далечни ъгъл, за да даде аванс на своя тим отново. 

В 80-ата минута Сините убиха интригата с феноменален гол. Една продължителна атака завърши с отклонена топка извън наказателното поле към Неманя Матич, който от движение с изключително силен и точен удар стреля в горния ляв ъгъл, за да вдигне феновете на своя тим на крака. 

Малко след това Азар се измъкна отляво, преодоля и вратаря Лорис, но ъгълът стана твърде малък и нямаше как да стреля. Белгиецът върна назад към Алонсо, чийто удар бе блокиран. Коста пък не успя да вкара с глава, но така или иначе победата бе за Челси, въпреки че в самия край Кейн стреля опасно от свободен удар, топката се промуши под тялото на Куртоа, но не успя да премине зад голлинията. 

Челси – Тотнъм    4:2

1:0    Уилиан 5
1:1    Кейн 18
2:1    Уилиан 43
2:2    Али 52
3:2    Азар 75
4:2    Матич 80

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Аке, Канте, Матич, Моузес, Алонсо, Педро (73 Фабрегас), Уилиан (61 Азар), Батшуай (61 Коста)
Тотнъм: Лорис, Трипиър, Дайър, Алдервайрелд, Вертонген, Уанияма (80 Нкуду), Дембеле, Ериксен, Сон (68 Уокър), Али, Кейн