Челси стана шампион на Англия в дебютния сезон на Антонио Конте като мениджър на тима. “Сините” от Лондон спечелиха измъчено с 1:0 гостуването си на Уест Бромич, но спечелените три точки бяха достатъчни, за да бъдат недостижими на върха в класирането на най-тежкото първенство в Европа. 

Героят за Челси бе повече от необичаен - резервата Миши Батшуай, който се разписа чак в 82-та минута на двубоя. С този успех Челси събра 87 точки и е далеч напред пред градския си съперник Тотнъм (77). Така три кръга преди края Челси може да празнува. 

Двубоят можеше да започне по сензационен начин, след като още в 30-та секунда Тибо Куртоа трябваше да спасява много опасен удар с глава на Саломон Рондон. Постепенно гостите овладяха центъра на терена, но реални опасности пред вратата на Уест Бромич липсваха. 

В 12-та минута Педро проби по лявото крило и центрира, а Крейг Доусън изби топката с ръка в ъглов удар. Главният рефер обаче прецени, че контактът не е достатъчен за дузпа. Хората на Тони Пюлис пък използваха всяка удобна възможност за контраатака. Гол до почивката обаче така и не падна. 

“Сините” от Лондон започнаха много силно втората част, като още в първите минути след подновяването на играта Фостър отрази с мъка удар по диагонала на Виктор Моузес. Минута по-късно вратарят на Уест Бромич разочарова със спасяването си и Диего Коста. В 51-та минута пък при шут на Сеск Фабрегас топката мина на сантиметри от страничната греда. 

Постепенно домакините се поокопитиха и бяха много близко до това да наранят сериозно Челси. В 71-та минута Сесар Аспиликуета успя със сетни усилия да избие топката от крака на Рондон, който оставаше сам срещу Куртоа. Две минути по-късно резервата Насер Шадли бе изведен сам срещу стража на гостите, но стреля покрай гредата. 

Челси не се предаде да търси шампионския гол, а мениджърът на тима Антонио Конте смени двама от най-острите си играчи Еден Азар и Педро. Миши Батшуай се появи на терена и в 82-та минута “взриви” сектора с феновете за гости. Белгийският национал беше намерен на метри от вратата след центриране на Аспиликуета отдясно и нямаше как да сбърка - 1:0. Това бе първи гол на Батшуай от 20 август насам, но какъв гол - шампионски. 

Уест Бромич - Челси 1:0

1:0 Миши Батшуай 82'

Уест Бромич: Фостър, Доусън, Маккоули (64 - Уилсън), Евънс, Ниом, Брънт, Ливърмор, Флетчърм Фийлд (51 - Якуб), Маклийн (59 - Шадли), Рондон 

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Моузес (86 - Зума), Матич, Фабрегас, Алонсо, Педро (76 - Батшуай), Азар (75 - Вилиам), Коста 

 

 

 

 

82 -