Кристъл Палас поднесе изненадата на 8-ия кръг на Висшата лига, след като победи с 2:1 Челси на стадион "Селхърст Парк".

Противно на очакванията, "орлите" поведоха още в 11-ата минута, когато след рикошет в тялото на Сезар Аспиликуета, топката влетя във вратата на Тибо Куртоа за 1:0. Това беше и първо попадение за Палас от началото на сезона, въпреки че не го отбеляза футболист на отбора.

Малко по-късно Тиемуе Бакайоко възстанови равенството с глава, но в самия край на полувремето Вилфред Заха отново даде преднина на домакините. След почивката Челси изцяло владееше инициативата, Сеск Фабрегас уцели гредата, но до нов гол не се стигна и мачът завърши 2:1 за Кристъл Палас.

По този начин възпитаниците на Рой Ходжсън спечелиха първи точки за новия сезон, докато Челси остава с 13 т. след третата си загуба за сезона и вече изостава на 9 т. от лидера Манчестър Сити.


Кристъл Палас изигра най-доброто си полувреме от началото на сезона във Висшата лига, въпреки че летвата не беше вдигната особено висока заради безличното представяне до момента. "Орлите" можеха да поведат още в началото, когато Заха се справи с Кейхил, завъртя се и стреля, но Куртоа беше заел чудесна позиция и спаси. Домакините все пак откриха в 11-ата минута с първия си гол през кампанията. Тогава Таунзенд центрира в наказателното поле, Кабай се пребори и отправи не много добър удар, но топката рикошира в тялото на Аспиликуета и влетя във вратата на Куртоа за 1:0!

След малко повече от четвърт час игра шампионите изравниха. Фабрегас центрира от корнер, Бакайоко надскочи всички и с глава откри головата си сметка във Висшата лига за 1:1! В следващите минути Палас стоеше по-добре на терена, владееше средата на игрището и Таунзенд със скрити пасове през центъра и по крилото напрекъснато тормозеше Челси. В средата на полувремето Заха беше намерен на добра позиция и шутира по диагонала, но сантиметри разделиха от целта.

По-късно гостите създадоха ново опасност от статично положение. При фаул от ъгъла на наказателното поле, Фабрегас завъртя технично топката към сглобката, но тя излезе в аут. В самия край на полувремето "орлите" отново поведоха. Вилиан сгреши при изнасянето, Сако открадна кълбото и подаде към Заха. Той с чудесно отиграване преодоля Аспиликуета, след което с удар по земята се разписа за 2:1!

Втората част започна с натиск на Челси и в 49-ата минута Фабрегас отправи страхотен удар от дистанция, но напречният стълб го лиши от гол №50 във Висшата лига. По-късно отново испанецът беше под светлината на прожекторите, след като засече удар от движение, който профуча в аут.

След почти час игра току-що появилият се на терена Педро шутира, но Сперони сигурно улови. Следващите минути Челси продължи да натиска и по-късно Алонсо засече с глава, но и той не съумя да отбележи. В 72-ата минута Фабрегас с отличен пас намери на чиста позиция младия Мусунда, той демонстрира отлично първо докосване, но ударът му беше неточен.

Малко по-късно Алонсо отново стреля с глава, но Сперони спаси. До края на мача Рой Ходжсън пусна на терена още двама защитници, Палас заигра с шестина в отбрана и този ход се оказа печеливш, след като нов гол не падна.

Кристъл Палас – Челси 2:1

Голмайстори: 1:0 Аспиликуета (11-авт), 1:1 Бакайоко (18), 2:1 Заха (45)

Кристъл Палас: Сперони, Ван Анхолт, Сако, Дан, Уорд, Миливойевич, Таунзенд, Макартър (85-Фосу-Менса), Кабай (86-Рейдевалд), Шлуп (75-Пънчън), Заха
Мениджър: Рой Ходжсън

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Моузес (40-Дзапакоста), Алонсо, Бакайоко, Фабрегас, Вилиан (66-Мусунда), Азар, Батшуай (57-Педро)
Мениджър: Антонио Конте

Лондон, ст.: "Селхърст Парк"
Съдия: Андре Маринър
Жълти картони: Миливойевич, Дан (Кристъл Палас); Бакайоко (Челси)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=df7586c68a" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>