Тотнъм постигна победа с 3:1 над Челси на "Уембли" в голямото лондонско дерби от 13-ия кръг на Висшата лига. По този начин "шпорите" нанесоха първо поражение на "сините" от началото на сезона в английския елит и ги изместиха в класирането.

След двубоя Спърс е 3-и в таблицата с актив от 30 точки, а техният градски противник е на 4-ата позиция с две точки по-малко.

Деле Али откри за "шпорите" в 8-ата минута, а осем минути след това Хари Кейн покачи преднината на домакините на две попадения, като и за двата гола с асистенции се отчете датският плеймейкър на отбора домакин Кристиан Ериксен.

В 55-ата минута Сон вкара за класическия резултат за тима на домакините. Гостите стигнаха до почетен гол чрез Жиру в 85-ата минута.

Освен това Тотнъм постигна първи дубъл от победи над този противник от 1987 година насам. 


Домакините започнаха мача по изключителен начин и бързо успяха да натикат своя опонент в неговата половина. Още в 4-ата минута Кепа трябваше да показва рефлекс, след като спаси удар с глава на Кейн, но четири минути след това бе безпомощен.

Али засече на близката греда прекрасно центриране на Ериксен и даде аванс на тима си в резултата, а само две минути след това Сон излезе на чиста позиция в наказателното поле, но ударът му бе разочароващ и премина над вратата.

В 16-ата минута кошмарът за гостите стана пълен, след като и Кейн се разписа. Той отправи удар от 25 метра, а Луис не блокира изстрела и се отдръпна от топката, за да може тя да влезе във вратата на стража, на гостуващия тим.

В 30-ата минута преднината на Тотнъм можеше да стане класическа, но Кепа се намеси брилянтно след удар на Алдервейрелд с глава, а в продължението на първото полувреме реагира страхотно след воле на Сон и отново запази вратата си.

Второто полувреме започна с добро темпо, а десет минути след подновяването на играта Сон тотално уби каквато и да било интрига в срещата, след като вкара трето попадение за Тотнъм.

Южнокореецът премина като на парад през цялата защита на гостите и с удар от близка дистанция "препарира" Кепа, за да направи преднината на тима си класическа. 

След трите попадения във вратата на "сините" темпото постепенно поспадна и през следващите минути дори не се стигна до опасни положения пред двете врати. В 68-ата минута Хари Кейн направи голям пропуск, след като от идеална позиция прати топката над вратата. 

Малко след това и Али имаше добър шанс да увеличи аванса на тима си, но и неговият удар премина над напречната греда.

В 85-ата минута все пак Челси стигна до почетен гол, който бе дело на Жиру, който засече с глава прекрасно центриране на Аспиликуета, а до самия край на срещата нямаше повече голове.

ТОТНЪМ - ЧЕЛСИ 3:1
1:0 Али 8
2:0 Кейн 16
3:0 Сон 55
3:1 Жиру 85

Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Фойт, Дейвис, Орие, Сисоко, Дайър, Али (87 - Уинкс), Ериксен, Сон (78 - Ламела), Кейн

Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Луис, Алонсо, Жоржиньо, Канте, Ковачич (58 - Баркли), Вилиан (78 - Жиру), Азар, Мората (58 - Педро)