Челси надделя с 2:1 Нюкасъл в мач от 21-ия кръг на Висшата лига, игран на "Стамфорд Бридж".

Головете за "сините" вкараха Педро (9) и Уилиан (57), а между тях Киарън Кларк (40) изравни резултата. По този начин възпитаниците на Маурицио Сари се върнаха на победния път в Лондон, след като в последните два мача от първенството не спечелиха и не се разписаха у дома – 0:1 от Лестър и 0:0 със Саутхямптън.

Успехът беше много важен за Челси в борбата с Арсенал и възродения Манчестър Юнайтед за Топ 4. С него отборът събра 47 точки и се откъсна с 6 пункта пред "топчиите", които по-рано загубиха с 0:1 като гост на Уест Хям. За "червените дяволи" (38 т.) утре предстои тежко гостуване на Тотнъм.

Кризата при "свраките" пък се задълбочава и отборът вече 5 поредни мача не познава вкуса на победата. Негативната серия и днешното поражение пратиха Нюкасъл в зоната на изпадащите с 18 т.


Маурицио Сари направи три помени от загубата с 0:1 от Тотнъм през седмицата в първи 1/2-финален мач от Купата на Лигата, игран на "Уембли". Давид Луис, Матео Ковачич и Педро смениха съответно Андреас Кристенсен, Рос Баркли и младия Калъм Хъдсън-Одой. Звездата Еден Азар отново действа като фалшива деветка, докато Оливие Жиру седна на пейката.

Мениджърът на Нюкасъл Рафаел Бенитес имаше да се справя с доста проблеми. Голмайсторът Кенеди нямаше право да играе, тъй като е собственост на домакините. Така атаката поведе Саломон Рондон. За пръв път титуляр във Висшата лига започна Шон Лонгстаф, Флориан Лежюн също стартира. Това беше първи мач за него през сезона в първенството заради контузия. И Айзък Хайдън, който още преди половин година каза, че иска да напусне "Сейнт Джеймсис Парк", беше титуляр. 

Челси поведе още в 9-ата минута, когато Давид Луис с фамозен пас от дистанция изведе Педро. Той се измъкна от защитата на гостите, овладя с десния крак и с левия матира Мартин Дубравка за 1:0! После "сините" продължиха да доминират, но интересни положения пред двете врати нямаше. "Свраките" създадоха няколко обещаващи атаки, но Саломон Рондон не успя да затрудни Кепа Арисабалага.

След половин час игра сблъсъкът на "Стамфорд Бридж" се оживи и напрежението се покачваше с всяка изминала минута. Първо далечен удар на Педро беше уловен от вратаря, малко по-късно Нюкасъл беше близо до изравняване след атака с два паса. Дубравка с дълго подаване намери Рондон, той продължи към Айосе Перес, но испанският нападател не уцели вратата от чиста позиция. После "черно-белите" изпълниха два поредни корнера и при втория случай изравниха. Киарън Кларк надскочи Луис близо до точката за дузпата и матира Кепа за 1:1!

Челси можеше да възстанови аванса си още в следващата атака, след като Уилиан изскочи очи в очи с Дубравка, но мерникът му изневери. Срещата продължи да бъде двуостра и после непокритият Мат Ричи засече от воле, но адски неточно. Полувремето дойде при равен резултат, а за първите 45 минути Еден Азар беше бледа сянка на себе си.

Втората част започна шеметно за Челси и Педро отправи мощен удар към далечния ъгъл, но Дубравка с фантастично спасяване с една ръка изби. В 57-ата минута домакините отново поведоха. Уилиан със страхотен шут от наказателното поле към далечния ъгъл матира вратаря за 2:1! После бразилецът можеше да се разпише за втори път след ново дълго подаване на Луис, но Дубравка изби прехвърлящия му удар с върха на пръстите си.

До края не падна нов гол и Челси спечели с 2:1. 

Челси – Нюкасъл 2:1

Голмайстори: 1:0 Педро (9), Кларк (40), 2:1 Уилиан (57)

Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Луис, Алонсо, Жоржиньо, Канте, Ковачич (64-Баркли), Уилиан, Азар (87-Жиру), Педро (80-Хъдсън-Одой)
Мениджър: Маурицио Сари

Нюкасъл: Дубравка, Йедлин (82-Манкийо), Ласелс, Лежюн, Кларк, Ричи, Хейдън, Лонгстаф, Атсу, Перес (82-Мърфи), Рондон
Мениджър: Рафаел Бенитес

Лондон, ст.: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Крис Кавана
Жълти картони: Жоржиньо (Челси); Ричи (Нюкасъл)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ytXYIN7Gz-U" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>