Мениджърският пост в Челси е едно от най-несигурните работни места в модерния футбол. Причината за това е собственикът на клуба Роман Абрамович и неговият подход. За 16 години, откакто руският олигарх управлява в Западен Лондон, той не се притеснява да уволнява треньори и да прави чести промени.

Последното доказателство е раздялата с Маурицио Сари, който изведе "Челси" до трофей в Лига Европа и трето място във Висшата лига, но напусна в посока "Ювентус". Като заместник на Сари идва Франк Лампард – легенда на "Челси", но същевременно още млад в професията и със само един сезон като мениджър зад гърба си.

Бившият халф водеше "Дарби Каунти" в Чемпиъншип през миналия сезон, като беше и близо до промоция във Висшата лига. Въпреки това 24 победи в 57 мача убедиха Абрамович и "Челси" да се доверят на реализатор №1 в историята на клуба.

Ще обърне ли обаче Лампард тенденцията мениджърите на "Челси" да са най-рядко задържащите на поста си. От пристигането на Абрамович в Лондон той назначи 13 различни души, като Жозе Моуриньо и Гуус Хидинк изкараха по два периода. Сред големите клубове "Челси" е отборът с най-кратък среден престой на мениджърите си в последните 16 години. Средно един специалист остава на "Стамфорд бридж" едва 437 дни. За сравнение в "Ливърпул" периодът е средно 1021 дни.

В защита на Абрамович има и друга зависимост, като тя е, че нито един мениджър не е прекарал четири пълни години в "Челси" в ерата на Висшата лига (от 1992 г. насам). Единствено Жозе Моуриньо, Клаудио Раниери и Глен Ходъл имат по три пълни сезона.

За Лампард спечелването на трофей ще бъде от голямо значение, или поне това показва статистиката. Клубът е спечелил 16 отличия за 16-те години откакто Абрамович е собственик. За този период също така няма мениджър, който да е запазил поста си за повече от сезон, ако не е спечелил трофей.

Мисията (не)възможна

Задачата на Лампард, който е първият британски мениджър на тима откакто Абрамович управлява клуба, е значително усложнена и от наложеното трансферно ембарго. Сините няма да могат да картотекират нови играчи този и следващия трансферен прозорец. Решението на проблема за бившия треньор на "Дарби Каунти" лежи в многото млади футболисти, с които разполага отбора.

Той вече заяви, че за него Калъм Хъдзън-Одой ще има голяма важност. Рубен Лофтъс-Чийк подписа нов договор, който го задържа на "Стамфорд бридж" до 2024.

Клубът е известен и с големия брой на футболисти, които праща под наем. Това също може да помогне на Лампард да излезе от трудната ситуация. Освен това, лидерът на отбора в последните години Еден Азар вече не е част от състава. Той премина в "Реал" (Мадрид), което несъмнено ще остави известна празнина в отбора.

Въпреки всички трудности и сложната ситуация статистиката е на страната на Лампард за предстоящия му първи сезон. Само два пъти "Челси" не е завършвал в Топ 4 при първия сезон след треньорска смяна. Това се при идването на Гуус Хидинк, когато сините останаха десети и в сезона, когато начело бяха последователно Андре Вияш-Боаш и Роберто Ди Матео – шесто място. Във всеки друг случай "Челси" е бил или първи или трети.


Материал на "Дневник"