Челси и третия по сила гост този сезон Астън Вила завършиха 1:1 в двубой от 16-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Стамфорд бридж".

Оливие Жиру откри с глава десетина минути преди почивката и след кратка намеса на видеосистемата VAR, попадението правилно беше признато. Французинът вкара в седми пореден мач срещу този съперник и в тази серия има вече общо девет гола.

Само пет минути след подновяването на играта бирмингамци охладиха домакините като на шега, а Ануар Ел-Гази вкара атрактивно от воле. Двайсетина минути преди края на редовното време МакГин беше близо до това да сътвори пълен обрат, но разтресе гредата.

Челси остана само с една победа за последните пет кръга, в които спечели едва четири точки. Воденият от Франк Лампард е шести с 26 пункта. Толкова има и Астън Вила, който е пети заради по-добрата си голова разлика.


Домакините очаквано започнаха по-настървено, но не можеха да създадат нищо опасно пред вратата на своя опонент. Звездата на бирмингамци Джак Грийлиш сътвори първия любопитен момент с хитър пас за Ел Гази, чийто шут беше блокиран и стана лесна плячка за Едуард Менди.

Десетина минути след началния съдийски сигнал Кристиан Пулишич изправи Вила на нокти с хубав индивидуален пробив, завършен обаче с леко неточен снаряд. На отсрещната врата Менди трябваше да боксира опасно центриране на Ел-Гази, а после Пулишич и Маунт попречиха на Кеш да направи добавка.

В 34-ата минута Челси откри резултата след хубава акция. Активният Пулишич чукна вляво за Бен Чилуел, който центрира назад към границата на малкия пеналт. Оливие Жиру нанесе точен удар с глава и след кратко забавяне заради проверка с VAR попадението правилно беше зачетено.

Мейсън Маунт отправи много силен, но също и толкова неточен изстрел, но в минутите до почивката Астън Вила беше много по-активен. За късмет на домакините не се стигна до нищо съществено пред тяхната врата и те съхраниха аванса си.

Астън Вила продължи по същия начин и пет минути след началото на второто полувреме изравни. Мати Кеш центрира към далечната греда и Ануар Ел-Гази не остави шансове на Менди с удар от воле. Претенциите на столичани бяха, че техният противник е продължил да играе, докато Андреас Кристенсен беше извън игра.

"Сините" реагираха моментално и заиграха по-добре, но нужната острота в последния пас продължаваше да им липсва. Те дори извадиха невероятен късмет в средата на втората част, когато снарядът на Джон МакГин от двайсетина метра разтресе напречната греда!

Емилиано Мартинес трябваше да се намесва при удар на Пулишич, а параболичният удар на Тимо Вернер мина малко над целта. Астън Вила обаче не се даваше и Джейкъб Рамзи би на сантиметри от гредата секунди след влизането си на терена.

В 93-ата минута Бен Чилуел можеше да стане герой за Челси с гол в стил "Марко ван Бастен", но феноменалното му воле по диагонала с левия крак профуча покрай гредата.

 

Челси - Астън Вила 1:1
1:0 Оливие Жиру - 34'
1:1 Ануар Ел-Гази - 50'