Манчестър Сити сътвори същински ад за Челси на „Стамфорд Бридж“. „Гражданите“ се наложиха с 3:1 като гости и сериозно разклатиха стола на Франк Лампард като мениджър на „сините“.

Отборът на Гуардиола изигра изключително силно първо полувреме, след което имаше преднина от три гола. Гюндоган (18‘), Фоудън (21‘) и Де Бройне (34‘) убиха интригата още преди почивката, а в края на срещата Калъм Хъдсън-Одой (90+2') отбеляза почетно попадение, което се оказа крайно недостатъчно.

Добрата форма, в която се намира Манчестър Сити, продължава, като вече в 11 поредни двубоя във всички турнири не са допуснали поражение.

Проблемите пред Хосеп Гаурдиола бяха свързани с отсъствието на шестима играчи, които са с положителни проби за коронавирус. Именно затова бе отменен и последният мач на "гражданите" за миналата година, в който те трябваше да гостуват на Евертън.

От другата страна игровата криза в Челси се задълбочава, след като отборът е постигнал само една победа в последните си шест мача.

Още повече нещото, което със сигурност буди притеснение, са действията на „синята“ защита, която и днес не се представи на ниво и допусна 3 попадения. Още по-притеснително е, че предвид създадените ситуации пред вратата им, това е най-малкото, с което можеше да се разминат.

Със загубата лондончани остават с 26 точки на осмата позиция, докато Сити се изкачи на 5-о място в класирането.

„Небесносините“ събраха актив от 29 пункта, на 4 от лидерите Ливърпул и градския съперник Юнайтед, но и с мач по-малко.

Рано в мача дебютантът на вратата за „гражданите“ – Зак Стефен, действа неразчетено и улови върната от негов съотборник топка. Логично реферът отсъди фаул в наказателното поле, но от последвалия свободен удар не произлезе опасност.

След четвърт час игра Кевин Де Бройне пропусна да открие резултата от чиста позиция. Белгиецът бе изведен по прекрасен начин от Кансело и, останал очи в очи с Едуар Менди, стреля на сантиметри от страничната греда.

Само 120 секунди по-късно все пак Гюндоган стори това. Халфът получи топката на границата на наказателното поле, елиминира Тиаго Силва с лъжливо движение и с добре премерен изстрел не остави шансове на стража на „сините“.

Гостите се възползваха от моментното си надмощие и в 20-ата минута нанесоха втори удар по амбициите на Челси. За пореден път през сезона отбраната на лондончани действа безобразно и Фоудън бе оставен непокрит в близост до вратата и покачи на 2:0.

В 34-ата Канте се опита да изчисти към противниковото наказателно поле, но пасът му бе пресечен, след което Стърлинг излезе сам срещу Менди.

Англичанинът се засуети в действията си, но все пак успя да нанесе удар, който обаче срещна гредата. За щастие на „небесносините“ кълбото се озова в Де Бройне, а от позицията си капитанът на Сити нямаше как да сбърка – 3:0.

В края на първата част футболистите на Гуардиола организираха бърза контраатака, която завърши с ефектно изпълнение с пета от Гюндоган, но ударът му не намери целта.

5 минути след почивката Зинченко също опита да застраши противниковата врата, но изстрелът нямаше нужната скорост и Менди се намеси безпроблемно.

Малко по-късно френският страж прояви невероятен рефлекс, след като Родри стреля силно с глава отблизо и само добрата намеса предотврати четвърто попадение.

Предвид осигурения аванс, Сити свали темпото и позволи на съперника да владее повече топката. Въпреки това домакините не успяваха да намерят път към вратата на Стефен.

В последните минути на мача, който се доиграваше от известно време, Де Бройне изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле, но топката се отби в стената и излезе в корнер.

В самия край на срещата домакините хванаха неподготвена защитата на "гражданите" и Хаверц намери добре връхлитащия Хъдсън-Одой, който прати топката в мрежата, с което оформи крайния резултат.

Челси – Манчестър Сити 1:3

Голмайстори:

0:1 – Гюндоган 18‘

0:2 – Фоудън 21‘

0:3 – Де Бройне 34‘

1:3 – Хъдсън-Одой 90+2'

Челси: Менди, Аспиликуета, Зума, Силва, Чилуел, Ковачич (Хаверц – 77‘), Канте (Гилмор – 64‘), Маунт, Пулишич, Зиеш (Хъдсън-Одой – 64‘), Вернер

Манчестър Сити: Стефен, Кансело, Стоунс, Диаш, Зинченко, Гюндоган (Фернандиньо – 75‘), Родри, Фоудън (Марез – 86‘), Силва, Де Бройне (Агуеро – 86‘), Стърлинг