Томас Тухел вече е новият мениджър на Челси. Списъкът със задачи пред него е дълъг. Германецът няма и кой знае колко време за постигане на резултати, като най-важното, което трябва да свърши, е да "отключи" привлечените за повече 130 милиона евро през лятото Тимо Вернер и Кай Хаверц.

Още тази вечер ще имаме възможност да зърнем първите знаци как ще изглежда Челси под ръководството на Тухел. "Сините" посрещат намиращия се в лоша серия Уулвърхемптън в мач от Висшата лига. Лондончани също не са в особено изгодна позиция и се нуждаят от победата, за да дръпнат нагоре от незавидното десето място, на което се намират в момента.

Именно заради слабата форма в последните мачове - пет загуби в последните осем кръга от Висшата лига, Лампард се прости с поста си. А от Тухел се иска моментална промяна и светкавично постигане на резултати. Каквито винаги са били очакванията към всеки треньор на Челси в ерата на Роман Абрамович.

Вернер и Хаверц бяха привлечени като част от подмладяването на състава. Челси пръсна 250 милиона паунда за нови попълнения през лятото, като двамата германци бяха смятани за диамантите на тази селекция. Но поне засега нито един от тях не успява да се адаптира към футбола на Острова.

21-годишният Хаверц получи доста шансове в началото на сезона, но впоследствие Лампард реши, че други футболисти заслужават повече титулярното място. Въпреки своите девет гола във всички състезания досега Вернер не успява да убеди, че струва 50 млн. основно заради купищата пропуски, които допуска пред противниковите врати.

 

Германският специалист ще трябва да поправи "грешките на растежа" и при двамата си сънародници. Тухел познава играта на Вернер и Хаверц отлично, като ще може да комуникира с тях и на родния им език, което може да се окаже ключово за интеграцията им в състава.

В допълнение, бившият наставник на ПСЖ, Борусия Дортмунд и Майнц е работил с двама други представители на първия тим - Тиаго Силва и Кристиан Пулишич. И двамата не пестят суперлативите по адрес на специалиста. Бразилецът поддържаше добри взаимоотношения с Лампард, но бе капитан на ПСЖ по времето на Тухел, а пристигането му на "Стамфорд Бридж" ще му донесе допълнителна увереност.

Пуличиш пък е благодарен на германеца за развитието си под негово ръководство и за дадения му шанс в мъжкия футбол в Дортмунд.

"Много съм благодарен за всичко, което той направи за мен - казва Пулишич в интервю за официалния сайт на Бундеслигата през 2017-а. - Тухел винаги ми е вярвал и ми даде шанс."

Пристигането на Тухел може да се отрази благоприятно и на американеца, който, по подобие на Вернер и Хаверц, бе изпаднал в немилост в последните мачове на Лампард начело.

Назначението на германеца може да означава добри новини и за още двама от низвергнатите от Лампард. Тухел е почитател на качествата на Антонио Рюдигер и Жоржиньо, като искаше да ги вземе в ПСЖ, но желанията му не бяха удовлетворени. Когато пък се застъпи за Тиаго Силва и Единсон Кавани, чиито договори не бяха удължени след края на миналия сезон, се стигна до скандал между него и спортния директор Леонардо.

"В един клуб треньорът и спортният директор винаги трябва да работят заедно - сподели агента на Тиаго Силва - Пауло Тонието, в интервю за "Екип". - Но в ПСЖ това не се случваше. Тухел искаше да задържи Тиаго. Този, който не го искаше, беше Леонардо, а той е силният човек в клуба."

Това бе и една от причините ПСЖ да уволни Тухел само четири месеца, след като бе извел тима до първия финал в Шампионската лига в историята на клуба. Както в Челси, така и в Париж дори най-дребната неточност може да коства поста ти. Тухел отлично го знае и ще бъде напълно готов за предизвикателствата, които му предстоят на "Стамфорд Бридж".

Задачите пред Тухел са много. Челси може и да е десети в класирането на Висшата лига, но е само на шест точки от Топ 4. Продължава участието си във ФА Къп и Шампионската лига. С малко късмет и разиграване на хората, от които се очаква повече в отбора, настроението в Югозападен Лондон може да не е толкова сиво в края на сезона. Първото изпитание се казва Уулвърхемптън. След това Тухел ще трябва да се заеме с останалите си задачи една по една.

Материал на webcafe.bg