Отборът на Челси постигна изключително ценна победа над Порто с 2:0 като гост в първи 1/4-финален мач от Шампионската лига.

Двубоят бе доста равностоен в по-голямата си част, но символичните гости се отчетоха с по-голяма ефективност и достигнаха до така ценния успех.

През първата част точен за Челси бе Мейсънт Маунт, който се разписа в 32-рата минута, а точен през второто полувреме за сините от Лондон бе Бен Чилуел, който сложи точка на спора в 85-тата минута.

Така Челси стигна до солиден аванс преди реванша, който е след една седмица.


Мачът започна по-добре за символичните домакини и още в 12-ата минута Луис Диас се озова на много добра позиция за изстрел в наказателното поле. Шутът му бе блокиран, а веднага след това Матеус Урибе стреля, но над вратата.

Футболистите на Порто продължиха да натискат и да бъдат по-добрият отбор на терена, но въпреки това Челси успя да поведе в резултата с първия си точен удар в мача. Това се случи в 32-рата минута, когато Мейсън Маунт успя да се разпише по брилянтен начин. Английският национал получи на границата на наказателното поле, завъртя се и остави на земята бранителя на домакините Зейду, напредна няколко метра и с удар по диагонала реализира за 1:0.

Две минути преди края на първата част "драконите" стигнаха до ново добро положение. След поредното центриране от корнер, Пепе стреля опасно с глава, но Менди бе на мястото си и със сетни усилия изби в нов ъглов удар.

В началото на второто полувреме Мейсънт Маунт можеше да отбележи втория си гол в мача, но изстрелът му с глава мина на сантиметри от горната греда.

В 72-рата минута Муса Марега се свлече в наказателното поле на Челси и искаше дузпа, но реферът може би не видя добре ситуацията и даде знак играта да продължи.

Шест минутки преди края Челси си свърши работата. Първо Пулишич нацели гредата, а при продължилата атака, топката се озова в Бен Чилуел, който елиминира вратаря на "драконите" и необезпокояван от никой направи резултата 0:2.

Порто – Челси 0:2

Голмайстори:

0:1 Маунт 32'
0:2 Чилуел 85'

Порто: Марчесин, Манафа, Мбемба, Пепе, Зайду, Груич, Урибе, Корона, Отавио, Марега, Диаш

Старши треньор: Сержио Консейсао

Челси: Менди, Аспиликуета, Кристенсен, Рюдигер, Жоржиньо, Ковачич, Джеймс, Чилуел, Маунт, Хавертц, Вернер

Старши треньор: Томас Тухел

Стадион: „Санчес Писхуан”, Севиля, Испания

Рефер: Славко Винчич, Словения