Челси отложи празненствата на Манчестър Сити за титлата, след като обърна Гражданите с 2:1 при гостуването си на „Етихад“ в 35-ия кръг на Висшата лига. 

През първото полувреме домакините поведоха, а и Серхио Агуеро изпусна дузпа, а след паузата лондончани имаха предимство и успяха да стигнат до пълен обрат. 

По този начин Ман Сити остана с 80 точки, с 13 пред Манчестър Юнайтед, който утре играе с Астън Вила и ако загуби, титлата ще е за Небесносините. Челси пък успя да измести Лестър от третото място, като гостите имат 64 точки и увеличиха сериозно шансовете си за позиция в Топ 4. 

Челси обаче постигна втора победа над съперника си в последните седмици, след като надви и в полуфинала за ФА Къп, а в края на месеца двата тима ще се срещнат и във финала на Шампионската лига. 

Гражданите отговориха с добър опит на Стърлинг, но Менди се намеси сигурно. Зиеш пък накара Едерсон да спасява прекия му свободен удар, преди домакините да ударят. 

Кристенсен не успя да се намеси при една ситуация, при която получи и контузия. Жезус му отне, след което намери Агуеро. Аржентинецът не се отчете с добро първо докосване, но Стърлинг бе на точното място и вкара. 

Докато Челси все още бе с човек по-малко, в добавеното време на първата част Гилмор препъна Жезус в наказателното поле и съзията отсъди дузпа. Агуеро изпълни в стил „Паненка“, но Менди усети идеята и направи лесно спасяване. Кун не можеше да повярва. 

Лондончани опитаха да реагират след паузата, но Сити се защитаваше солидно. Все пак обаче, предимството на гостите даде резултат. Аспиликуета получи свободно пространство отдясно и намери Зиеш, който отправи силен удар в близкия ъгъл, преодолявайки Едерсон. 

В 73-ата минута Челси пропусна ново положение. Джеймс овладя дълго подаване и достави отлична топка пред вратата, но Вернер се размина и не успя да засече. В 81-ата минута гостите организираха отлична контр, при която Пулишич напредна, намери Джеймс вдясно, а той подаде към Хъдзън-Одой, който засече в мрежата, но лайнсменът сигнализира за засада, която бе потвърдена и от ВАР. 

Малко след това Рюдигер спря Стърлинг с отличен шпагат, а Фодън не намери вратата след подаване на Гюндоган от фланга. Стърлинг опита да спечели дузпа притиснат от Зума, след като бе заел позиция пред защитника. Реферът видя ясно положението и показа, че играта трябва да продължи, а ВАР макар и да прегледа ситуацията, нямаше как да промени случилото се. 

И това се оказа важно, защото в добавеното време Челси стигна до триумфа. Вернер получи в наказателното поле и достави отлична асистенция към Алонсо, който не успя да отправи достатъчно добър изстрел, но пък се получи прехвърлящ удар, с който Едерсон не успя да се справи и така гостите стигнаха до много важния успех.  

Манчестър Сити – Челси    1:2

1:0 Стърлинг 44
1:1 Зиеш 63
1:2 Алонсо 92

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Аке, Менди (80 Зинченко), Родриго, Торес (71 Фодън), Стърлинг, Агуеро (71 Гюндоган), Жезус
Челси: Менди, Аспиликуета, Кристенсен (46 Зума), Рюдигер, Джеймс, Канте (69 Жоржиньо), Гилмор, Алонсо, Зиеш (76 Хъдзън-Одой), Вернер, Пулишич
 

И в двата състава имаше доста интересни новини. За домакините промените от реванша срещу ПСЖ бяха цели 9, като само Едерсон и Диаш запазиха местата си. Гюндоган, Силва, Марез и Фодън останаха на пейката, а Кевин де Бройне не бе в групата. За Сините извън 18-те останаха Маунт, Силва и Чилуел, а Кай Хаверц бе резерва. Рийс Джеймс, Маркос Алонсо, Хаким Зиеш и Кристиан Пулишич се завърнаха, а и Били Гилмор отново стартира. 

Началото бе интересно. Торес стреля над вратата натиснат от Рюдигер, а и изстрели на Жезус и Менди не накараха Менди да се намесва. Последва остро влизане на Стърлинг срещу Вернер и жълт картон за играча на домакините. ВАР преразгледа сиутацията  и домакините изтръпнаха, но решението на съдията бе потвърдено. 

След това Челси се активизира, но добрите ситуации липсваха, а и защитите на двата отбора помагаха отлично на двамата вратари. В 32-ата минута Вернер се възползва от подаване на Джеймс и вкара с хубав удар, но попадение правилно бе отменено заради засада. Малко след това германецът стреля покрай целта.