Гуардиола знаеше, че има проблем, още в момента, когато Томас Тухел беше назначен в Челси. Ако има нещо като клонинг на Пеп, то роденият в Бавария специалист е най-близо до това определение. Ако Манчестър Сити не се е чувствал предупреден, че титлата през следващия сезон няма да бъде толкова ясна, ето го потвърждението.

Предстои финал за Шампионската лига между двата отбора. Тимът на Тухел е един от малкото в световния футбол, който може да накара Сити да се тревожи в еднократен мач. В събота на „Етихад“ те временно забавиха празненствата на небесносините. По-важното е, че отново надхитриха своя опонент и бяха по-добрият отбор.

Да, Сити направи 9 промени по състава за разлика от успеха над ПСЖ. Но тези, които влязоха в игра, не са никак лоши. Легендата Серхио Агуеро, който е смущаваща сянка на самия себе си, периодично ефективните Габриел Жезус и Бенжамен Менди – те обаче едва ли ще получат стартови места на финала в Истанбул.

Поне има някаква утеха за Сити в това, че Гуардиола вкара в употреба годишното събитие за правенето си на тактически гаф,  който обикновено е запазен за най-важния мач на сезона. Понякога изглеждаше така, сякаш Пеп, който се стреми да играе с цял отбор халфове, моли Родри сам да управлява шоуто с 5 защитници и 4-ма нападатели.

Голяма част от плашещия фактор, който Челси предизвиква, се дължи на Томас Тухел. Всички играчи отлично разбират своите роли. Движат се съгласувано и имат опасни бегачи. Дори резервите като Калъм Хъдсън-Одой дадоха трудни минути на Сити. Хаким Зиеш, който вкара победния гол в полуфинала за ФА къп между двата отбора, беше също толкова ефективен и сега, отбелязвайки изравнителното попадение. Рийс Джеймс продължи да причинява хаос в противниковите редици, а голове на Тимо Вернер и Хъдсън-Одой бяха отменени заради тънки засади. Създава се усещането, че Челси наистина изгражда нещо специално.

„Всички в съблекалнята са супер уморени. Всеки, който беше на терена, даде всичко от себе си. Има силна връзка между момчетата и те се опитват да я укрепят още повече. Да, имахме късмет, но групата прави всичко, за да принуди късмета да е на наша страна. Ние хващаме скоростта на поредната голяма победа и увеличаваме самочувствието си по естествен и здравословен начин“, каза Тухел.

И той е абсолютно прав. „Можехме ли да загубим мача още в края на първото полувреме, когато Агуеро пропусна дузпа? Да. Щеше ли да е заслужено? Не. Имах чувството, че сме уморени преди почивката, бавни в процеса на вземане на решения и бързахме с атаките си. Но си казахме: „Нека продължим сякаш е 0:0. Не губете главите си заради последните няколко минути. Играйте смело и владейте повече топката“. И момчетата сториха точно това. А инерцията се промени напълно с изравнителния гол. Усещах как увереността нараства, играехме с все повече и повече качество, преса и не спирахме да атакуваме. Фантастично представяне“, завърши Тухел.

Играчите на Челси при германеца работят извънредно усърдно и са феноменално добре организирани – всички отличителни белези на отбор на Гуардиола. Лондончани, разбира се, са малко по-директни, по-вероятно е да отиграят топката по-бързо в предни позиции. Но все пак можете да видите влиянието. Въпреки че между тях има само 3 години разлика, Пеп е нещо като пример за подражание на Тухел във формиращите го години. Без добра кариера като футболист, която да прожектира неговите изпълнения на терена, пътят на германеца до върха е по-дълъг и по-труден.

Томас винаги е искал отчаяно да се срещне с Гуардиола. Дори през 2008-а, когато току-що бе поел Майнц. Тогава той се опита да уреди мач с Барселона, но без успех. Няколко години по-късно обаче се случи – двамата се видяха в швейцарски ресторант в Мюнхен (б.р. – по това време Пеп вече бе треньор на Байерн). Свидетели твърдят, че те са обменяли идеи със свирепостта и ентусиазма на учени, обсъждащи научно предложение. Саксии са били местени около масата, за да се илюстрира дадената теза.

Тухел наистина е създаден по модела на Гуардиола, с неговата натрапчивост да оспорва тактическите теореми и да намира нови начини са създаване на пространство. Техните личности съвпадат. А за Гуардиола това е проблем. И той ще се сблъска с него отново след по-малко от 3 седмици във финала на Шампионската лига.

„Имаме 21 дни. Ще видим какво ще се случи в Истанбул. Това е различно състезание“, отсече Пеп. Дотук равносметката през годината е 2:0 победи за Тухел. Нека видим какво може да направи германецът, когато Гуардиола извади първия си отбор на финала.

Daily Mail, превод на в-к "Тема спорт"