Челси загуби от Астън Вила с 1:2, но въпреки това ще участва в Шампионска лига и догодина. Лондончани се провалиха при визитата си на "Вила Парк", а радостнаха новина за тях е, че един от преките им конкуренти за топ 4 – Лестър, също загуби своя мач.  

Решаващ за крайното класиране се оказва сблъсъкът помежду им в предния кръг, който бе спечелен от Челси с 2:1.

"Сините" държаха всичко в свои ръце преди кръга, като заемаха трето място в класирането, даващо им право на участие в най-престижния европейски клубен турнир.

Надеждите им временно обаче бяха охладени от Траоре (43‘) и Ел-Гази (52‘). През втората част Челси заигра много по-добре от съперника и успя да върне едно попадение чрез Бен Чилуел (70‘).

Дори и да беше останал извън зона Шампионска лига, отборът, воден от Томас Тухел, имаше още един шанс за участие, който минаваше през победа във финала срещу Манчестър Сити.

Единственият отсъстващ в състава на Томас Тухел днес беше Н‘Голо Канте, който остана извън сметките на мениджъра заради контузия.

Въпреки че не играеха за нищо, момчетата на Дийн Смит показаха много добра игра и завършиха сезона подобаващо.

Челси приключва на 4-ото място във Висшата лига, докато "виланите" остават 11-и в класирането.


Лондончани започнаха срещата по-активно от своя съперник, но така и не успяваха да стигнат до нещо по-опасно пред противниковата врата в първия четвърт час.

В 18-ата минута Мейсън Маунт нанесе силен удар извън наказателното поле, който обаче бе уловен безпроблемно от Емилиано Мартинес.

В средата на полувремето Пулишич опита интересно изпълнение със задна ножица, но по никакъв начин не успя да затрудни стража на бирмингамци.

Минути по-късно Маунт се оказа необезпокояван на отлична стрелкова позиция, но изстрелът му мина далеч от целта.

В 29-ата минута Джон МакГин се възползва от грешка в изнасянето на топката и напредна в противниковата половина, след което стреля встрани от гредата на Едуард Менди.

Противно на показаното до момента, Астън Вила откри резултата 2 минути преди почивката. Домакините изпълниха по перфектен начин ъглов удар, при който Траоре се откъсна от футболистите на Челси и от движение прати кълбото неспасяемо в мрежата на стража на "сините".

На полувремето Томас Тухел трябваше принудително да замени Едуард Менди, който получи травма, а на негово място се появи Кепа.

Още в първите секунди на втората част гостите бяха близо до изравнителното попадение. Пулишич стреля от точката за изпълнение на дузпа, а след рикошет в крака на Таргет, кълбото премина опасно близо до вратата на "виланите".

Вместо това бирмингамци получиха право да изпълнят 11-метров наказателен удар в 52-ата минута. Ануар Ел-Гази застана на бялата точка и хладнокръвно преодоля влезлия като резерва Кепа, пращайки го в обратния ъгъл.

Мейсън Маунт бързо можеше да върне интригата, но изстрелът му от далечно разстояние влетя встрани от вратата.

В 59-ата Вернер прати топката в мрежата, но надеждите на "сините" бързо бяха охладени от ВАР и голът не беше признат заради засада.

Футболистите на Томас Тухел все пак върнаха едно попадение в 70-ата минута. Зиеш и Пулишич добре взаимодействаха помежду си на фланга, а последният центрира към Чилуел. Англичанинът засече от въздуха и намали резултата – 2:1.

Отново Бен Чилуел можеше да попадне в прегръдките на своите съотборници 4 минути преди края на редовното време, но Емилиано Мартинес се отчете с блестяща намеса.

В самия край на двубоя Аспиликуета получи директен червен картон, след като удари без топка Джак Грийлиш, и остави своя отбор в намален състав.

Астън Вила – Челси 2:1

Голмайстори:

1:0 – Траоре 43‘

2:0 – Ел-Гази 52‘

2:1 – Чилуел 70‘

Астън Вила: Мартинес, Конса, Хaус, Мингс, Таргет, МакГин, Накамба, Траоре (Чуквуемека – 73‘), Грийлиш, Ел-Гази (Рамзи – 79‘), Уоткинс

Челси: Менди (Кепа – 46‘), Аспиликуета, Джеймс, Силва, Рюдигер, Чилуел, Ковачич (Хавертц – 66‘), Жоржиньо (Зиеш – 60‘), Пулишич, Маунт, Вернер