Челси изпусна Манчестър Юнайтед при равенството 1:1 в дербито на 13-ия кръг на английската Висша лига.

Европейският първенец изигра силно първо полувреме, в което тотално надигра "червените дяволи" (11:1 удара и 68% владеене на топката) на своя "Стамфорд бридж", но не успя да превземе пазената от Давид Де Хеа врата. Най-близо до гола беше Антонио Рюдигер, успял да разтресе напречната греда.

Като истинска кражба се яви откриващият гол на Джейдън Санчо в началото на второто полувреме, но в 69-ата минута грешникът Жоржиньо се реваншира и изравни от дузпа. До края на мача не паднаха други попадения, въпреки превъзходството на лондончани (24:4 удара, 15:2 корнера и 66% владеене на топката за 99 игрови минути).

Лидерът Челси събра 30 точки и вече води само с една точка на втория Манчестър Сити. Манчестър Юнайтед е осми с 18 пункта.


Домакините започнаха много силно и имаха нужда само от две минути, за да поставят съперника под огромно напрежение. Хаким Зиеш се възползва от липсата на ориентация в отбраната на Юнайтед и би мощно, но Давид Де Хеа беше на мястото си.

Малко след това и Калъм Хъдсън-Одой имаше прекрасна възможност. Той дори излезе сам срещу испанския страж на удобна позиция, но Де Хеа направи невероятно спасяване с левия си крак.

Зиеш получи нов много добър шанс при хубава акция на столичани, минала през Маркос Алонсо и Хъдсън-Одой, но топката облиза гредата. На отсрещната врата в средата на първото полувреме Юнайтед създаде първата си опасност, но завършекът на Бруно Фернандеш беше под всякаква критика.

Тимо Вернер по традиция беше неточен, но съвсем различно беше положението с неговия сънародник Антонио Рюдигер. Бранителят се опита да строши напречната греда със свиреп снаряд от дистанция, но топката не пожела да влезе в мрежата.

До края на първото полувреме Хъдсън-Одой беше отказан отново от Де Хеа, Рийс Джеймс шутира в аут, а секунди преди двата отбора да влязат в съблекалните стражът на "червените дяволи" направи още едно спасяване при опасно центриране.

В началото на второто полувреме Тимо Вернер беше блокиран при опит за стрелба, но Челси изживя големия шок малко след това, когато Юнайтед откри резултата при първата си смислена атака. Тя се оказа контраатака, започнала с панически изчистена топка от пеналта на манчестърци. Жоржиньо реши да показва излишна техника в своята половина като последен в отбраната и не спря падащата топка по най-добрия начин. Джейдън Санчо прие радушно подаръка, напредна и вкара в долния десен ъгъл.

На хоризонта отново се появи Вернер, но Тимо не изненада никого на стадиона и пред екраните с неточната си стрелба покрай лявата греда преди изтичането на час игра.

В средата на второто полувреме домакините получиха дузпа за нарушение на Уан-Бисака срещу Тиаго Силва. Жоржиньо пое отговорността и не сбърка с точен удар в долния ляв ъгъл.

Тимо Вернер се измъкна от защитата на Юнайтед в 79-ата минута и заложи на мощен изстрел с левачката, но в последния момент Уан-Бисака подложи крака си и го блокира. После Зиеш шутира точно, но право в ръцете на Де Хеа.

Към края на редовното време Едуар Менди направи много груба грешка и подари топката на Фред, но халфът на Юнайтед му върна жеста и практически му подаде кълбото при опита за прехвърляне.

В 97-ата минута останалият непокрит Рюдигер получи златна възможност при включване в атака, но силният му удар мина над напречната греда.


Челси - Манчестър Юнайтед 1:1

0:1 Джейдън Санчо - 50'
1:1 Жоржиньо - 69', дузпа