18-ото издание на клубния мондиал започва днес от 18:30 часа, когато Ал Джазира се изправя срещу АС Пирае от Таити (б.р. – мачовете няма да се предават по българска телевизия, водят се преговори за заключителните етапи на турнира). 

Общо 7 отбора (домакинът Ал Джазира и 6-те шампиона от всяка световна конфедерация) ще се борят за престижната награда. Първоначално турнирът трябваше да се проведе в Япония, която обаче се отказа заради рестрикции, свързани с коронавируса. И така състезанието бе преместено в ОАЕ.

Действащият шампион на Професионалната лига на Обединените арабски емирства Ал Джазира ще влезе в историята. Тимът ще участва за втори път в състезанието от 2017-а насам, а досега нито един отбор от страната не го беше правил. Преди пет години Ал Джазира завърши на четвърто място, а целта минимум е това постижение да бъде повторено.

Още днес домакините излизат за първата си среща, а съперникът е изключително екзотичен – АС Пирае. Оукланд Сити беше принуден да откаже участие в клубния мондиал заради правилата за COVID-19 в Нова Зеландия, а по този начин шампионът на Таити беше избран да представлява Океания. Така за първи път в клубния мондиал ще има представител на най-големия остров във Френска Полинезия.

Победителят от този двубой ще се изправи на 1/4-финалите срещу Ал Хилал, който триумфира в Шампионската лига на Азия. Това ще бъде второ участие на клуба от Саудитска Арабия на турнира след впечатляващо представяне през 2019-а – загуби от Монтерей след дузпи в мача за трето място.

Вторият четвъртфинал на Световното клубно първенство ще бъде между Ал Ахли и Монтерей – два отбора с много опит в това състезание. Мексиканците са в надпреварата за пети път, а вече два пъти победиха египтяните през 2012-а и 2013-а. Ал Ахли е още по-опитен, след като е представлявал Африка 6 пъти на клубния мондиал – единствено Оукланд Сити от Нова Зеландия има повече (9). 

През миналата година египтяните доказаха, че заслужават мястото си сред най-добрите в света, след като удариха Палмейрас с двубоя за трето място. Лошата новина за тях е, че за срещата с Монтерей ще бъдат без своя треньор Питсо Мосумане, който вчера даде положителен тест за COVID-19. Освен това няколко ключови играчи са част от националния отбор на Египет, който участва в Купата на Африка.

Палмейрас ще участва за втора поредна година, а на полуфиналите ще мери сили именно с победителя от Ал Ахли – Монтерей. Бразилците спечелиха Копа Либертадорес през ноември и влизат в състезанието от предпоследната фаза, където ще се надяват да запишат първия си успех в надпреварата. 

От полуфиналите ще стартира и победителят в Шампионската лига – Челси, който ще се опита да спечели трофея, след като го пропусна през 2012-а. Както всяка година, и сега представителят на Европа е фаворит за отличието (б.р. – Байерн спечели миналогодишното издание).

Осемте мача от турнира ще се играят на две места в Абу Даби – стадионите „Мохамед бин Зайед“ и „Ал Нахаян“. Последният ще бъде атракция за посетителите, тъй като бе реновиран наскоро – през 2019-а.

Материал на "Тема спорт"