Роман Абрамович официално потвърди, че се разделя с Челси. Руският богаташ стори това чрез изявление в официалния сайт на европейския клубен шампион. В него той е категоричен, че няма да иска да му се връщат заеми, което би пратило "сините" във финансов колапс.

"Бих искал да отговоря на спекулациите в медиите през последните няколко дни, свързани с моята собственост на футболен клуб Челси. Както и преди съм отбелязвал, винаги съм взимал решения, взимайки присърце интересите на клуба. В настоящата ситуация взех решението да продам клуба, тъй като вярвам, че това е най-доброто за клуба, феновете, служителите, както и спонсорите и партньорите на клуба".

"Продажбата на клуба няма да бъде бърза, но ще следва надлежна процедура. Няма да искам да ми бъдат връщани никакви заеми (б.р.: споменава се сума от 2 млрд. долара). Никога не съм гледал на това като на бизнес или на вадене на пари от Челси, а винаги съм бил воден от страстта си към клуба. Освен това инструктирах моя екип да създаде благотворителна фондация, където всички нетни приходи от продажба ще бъдат дарявани. Фондацията ще бъде в полза на всички жертви на войната в Украйна. Това включва подпомагане на неотложни нужди на жертвите, както и подкрепа на дългосрочната работа по възстановяване".

"Искам да знаете, че това решение е невероятно трудно за мен и ме боли, че се разделям с клуба по този начин. Но вярвам, че това е в интерес на клуба. Надявам се, че ще мога да посетя "Стамфорд Бридж" още един път и да си взема сбогом с всички вас лично. За мен бе привилегия да бъда част от ФК Челси и съм горд от постиженията, които постигнахме заедно. Футболен клуб Челси и неговите привърженици винаги ще бъдат част от моето сърце", гласи изявлението му.

  • Колко пари похарчи Челси за нови футболисти в ерата на Роман Абрамович? Гледайте предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria в петък от 09.30 часа, за да научите интересни подробности!

Абрамович купи Челси през 2003 г. Под негово ръководство "сините" спечелиха всички най-големи трофеи на клубно ниво. В това числи пет титли на Англия и по два пъти Шампионска лига и Лига Европа. През миналия месец лондончани за първи път в историята си триумфираха и на Световното клубно първенство, след като победиха първенеца на Южна Америка Палмейрас с 2:1 след продължения.