Следващият сезон в Шампионска лига може да бъде белязан от липсата на Челси, въпреки че тимът ще си е извоювал участие в евротурнира според мястото си в класирането тази година. Рискът е обословен от санкциите, които Великобритания наложи на клуба заради собственика Роман Абрамович, близък до президента на Русия Владимир Путин, както и заради руската инвазия в Украйна.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че се надява клубът да може да играе в Шампионската лига. В интервю за словенската телевизия POP-TV той каза, че президентът на Челси сам го е уверил, че преговаря с правителството, а решението за замразяване на сметките, възможността за осъществяване на трансфери и за продажба на клуба може да бъде променено. Според Чеферин няма причина Челси да не се състезава или да бъде изключен от турнира, пише "Труд". 

Той защити и решението на УЕФА да прекрати спонсорството на Газпром, руска държавна енергийна компания, с мотива, че руската агресия срещу Украйна трябва да спре, но и че обединява хората.