Роман Абрамович отрече информациите, че е поискал да бъде върнат заем в размер на 1.5 млрд. паунда, за да може да бъде осъществена продажбата на Челси.

Припомняме, че руският милиардер обяви клуба от Висшата лига за продан на 2 март, настоявайки, че няма да използва заема, натрупан по време на 19-годишния му престой като собственик на „сините“ и че всички средства от продажбата ще отидат в подкрепа на жертвите на войната в Украйна. Впоследствие бизнесменът беше санкциониран от правителството на Великобритания и Европейския съюз за връзките си с президента на Русия Владимир Путин, което принуди Челси да оперира под специален лиценз. Разрешителното изтича на 31 май, като има опасения за бъдещето на клуба, ако не бъде финализирана сделка по продажба преди края на месеца.

The Times предаде във вторник, че Абрамович твърдял, че санкциите са го възпрели от това да зачеркне дълга. Според други информации, руснакът е поискал от потенциалните купувачи да увеличат офертите си с допълнителни 500 млн. паунда в подкрепа на войната.

„Намеренията на г-н Абрамович във връзка с даряването средствата от продажбата на Челси за благотворителност не са се променили. Г-н Абрамович не е поискал да му бъде връщан заем – подобни твърдения са абсолютно фалшиви, както и предположенията, че г-н Абрамович е увеличил цената на клуба в последния момент. Като част от целта на г-н Абрамович да намери добър купувач за Челси, той окуражи всеки кандидат по време на този процес да инвестира в клуба – включително в академията, женския тим, необходимото преустройство на стадиона, както и запазване работата на Фондацията на Челси“, сподели говорител на Абрамович в изявление, публикувано на официалния сайт на Челси.

В съобщението се добавя, че финансите от продажбата ще бъдат замразени и „обект на законова процедура, ръководена от властите“. Въпреки това, целта на Абрамович е парите да отидат в новасъздадена благотворителна организация. Очаква се „сините“ да постигнат световен рекорд за цена на спортен клуб от 2.5 млрд. паунда.