Имаше трансфер, който изглежда никой не вярваше, че ще се осъществи. Но ето, че защитникът Калиду Кулибали все пак напусна Наполи след осем години в клуба. Челси купи 31-годишния футболист за 40 милиона евро (38+2 милиона бонуси), а сенегалецът подписа четиригодишен договор на стойност 10 милиона евро годишно.

Кулибали беше преследван от почти всички топклубове в Европа в продължение на много години. Списъкът на кандидатите за африканеца бе дълъг и респектиращ – Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Реал Мадрид, Барселона, ПСЖ, Байерн, Ювентус, Интер и Рома. Въпреки това президентът на неаполитанците Аурелио де Лаурентис винаги изискваше повече, отколкото потенциалните купувачи предлагаха. А понякога сумите бяха истинска лудост!

През 2016 г. Челси предложи 60 милиона евро за Kaлиду, но от Наполи държаха на 80 милиона. Следващото лято с трансфера на Неймар от Барселона в ПСЖ за 222 млн. евро пазарът полудя и Де Лаурентис моментално оцени защитника на 120 милиона, след което вдигна мизата до 150 милиона. Това бе достатъчно Реал М да се оттегли от битката за подписа му.

През лятото на 2019 г. Юнайтед предложи 100 милиона евро за Калиду, след което вдигна офертата си на 110 милиона. Вероятно всеки би се съгласил на подобна оферта, която е невъзможно да се откаже, но филмовият продуцент направи точно това. И босовете на червените дяволи чуха отговора му – 130 милиона евро! Де Лаурентис е пословичен с факта, че с него е трудно да се преговаря, но изглежда е по-лесно да се договориш с гладна мечка, събудена от зимен сън, отколкото със собственика на Наполи.

„Наистина много харесвам Кулибали, така че отказах 105 милиона евро, които бяха предложени за него, каза Де Лаурентис в интервю за Sky Sport Italia. – Но ще дойде време, когато ще трябва да го продам.“ Така е и то настъпи, но заради твърдоглавието на боса удобният момент бе пропуснат и защитникът бе трансфериран за близо 3 пъти по-малка сума. Иначе не може да се отрече, че Аурелио е цар на провокативните изказвания. Например той заяви, че щом Манчестър Юнайтед е купил Хари Магуайър за 85 милиона паунда, то Калиду струва 250 милиона…

Въпреки това през лятото на 2020 г. всичко вървеше в посока сенегалецът да смени Неапол с Манчестър, но в синята му част. Мениджърът на гражданите Хосеп Гуардиола много държеше да види Кулибали в отбора си. Сити предложи на централния защитник заплата от 9 милиона евро на година плюс 3 милиона евро бонуси. Естествено, Кулибали не беше против да отиде при Гуардиола.

В Наполи, като най-добре платения играч в отбора, той получаваше 6 милиона евро на година. Но Де Лаурентис отново не се съгласи. Въпреки че в Италия вече се писа, че неаполитанците са намерили заместник на Калиду в лицето на защитника на Спартак Москва Георги Джикия.

С появата на пандемията стойността на всички играчи падна. „В тази държава, която не гарантира нищо, трябва да живееш един ден. Когато ми предложиха 110 млн. евро за Кулибали, аз отказах. Обещавам, че отсега нататък, когато има сериозни оферти, винаги ще продаваме“, заяви Де Лаурентис. Но вече никой не предложи деветцифрена сума за сенегалеца…

Колкото повече остаряваше Кулибали, толкова повече намаляваха шансовете му да напусне Наполи. Но нито ръководството на италианския клуб, нито треньорът нямаха желание да пуснат лидера на защитата. Преди година наставникът Лучано Спалети изрече гръмката фраза: „Готов съм да се окова с вериги, за да задържа Кулибали в Наполи.“

Бившият треньор на Зенит, Рома и Интер нямаше нужда от вериги. Калиду остана със Спалети и направи още един добър сезон, като изигра 34 мача, вкара три гола и направи три асистенции. В някои мачове той изведе Наполи на терена с капитанската лента. А през февруари 2022 г. той спечели и трофей с националния отбор. Сенегал, воден от капитана Кулибали, спечели Купата на Африка. Разбира се, Калиду имаше и не толкова сполучливи изяви на терена, но за скаутите на грандовете той си остана топзащитник.

През май 2022 г., на фона на нова вълна от слухове за напускането на сенегалеца, Спалети повтори в интервю за Football Italia това, което каза година по-рано. „Според мен Кулибали не се продава. Казах го миналия сезон и ще го кажа отново: ще се окова за вратата, ако той бъде продаден. Това е играч, който винаги е готов да подаде ръка, знае къде да се намеси и как да вдигне нивото на играта. Той прави това, което трябва да се направи. Искаме да имаме още един важен сезон. Казват, че можеш да си купиш по-млад играч. Но не можете да си купите лидер, който се е развивал тук толкова много години, който живее и диша с града и връща тази страст на терена. Калиду не е като другите по много причини, така че трябва да му се обърне специално внимание“, каза спецът.

Ръководството на Наполи изглежда подкрепи Спалети. Директорът на кампанците Кристиано Джунтоли заяви преди седмица, че Кулибали не се продава, тъй като е недосегаем, а клубът е подготвил нов шестгодишен договор за защитника със заплата от 6 милиона евро на година без бонуси. Освен това в края на кариерата си Калиду, според директора, е щял да получи ръководна позиция в Наполи. Италианските журналисти споделиха собствена информация: защитникът иска да остане в Неапол до края на кариерата си и дори е готов да намали заплатата си.

Но тогава дойде Челси, който почти подписа с Кулибали преди шест години, с оферта от „само“ 40 милиона евро. И Наполи я прие. Думите за недосегаемостта на лидера на защитата се оказаха блъф. Де Лаурентис се усети, че не може до безкрайност да извива ръцете на потенциалните купувачи и ако пропусне момента, то цената на „златната му кокошка“ неминуемо ще се срива. 63-годишният Спалети пък се доказа като брилянтен актьор и фразата му за веригите е част от играта. А заканите му, че ще си тръгне, ако Кулибали бъде продаден, ще се спукат като сапунен мехур.

Юлиян Димитров, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС