Предвид вероятния трансфер на Жул Кунде в Барселона, Челси е блокирал преговорите с каталунците за Маркос Алонсо и Сесар Аспиликуета. Двата клуба кръстосаха пътища през летния трансферен прозорец на няколко пъти, като Барса привлече искания от „сините“ Рафиня, докато Андреас Кристенсен смени „Стамфорд Бридж“ с „Камп Ноу“ след изтичането на договора си.

Според информациите Кунде предпочита да премине в редиците на „блаугранас“, които работят върху финалната оферта. Според трансферния журналист Фабрицио Романо, Челси е „изморен от това да чака за зелена светлина“, като грандът от Висшата лига проучва други възможности, включително Преснел Кимпембе от Пари Сен Жермен.

Предложението на Барса за привличане на Кунде е довело до повишено напрежение между клуба и Челси, съобщава каталунският Sport. Лондончани изобщо не са щастливи от това, че плановете им за освежаване на състава страдат заради Барса и нямат интерес да започват разговори относно преминаването на Алонсо или Аспиликуета в Испания.