Английският футболен клуб Челси обяви нетна загуба от 121.3 милиона лири за финансовата година 2021/2022 и причината според "сините" от Лондон са санкциите към бившия собственик Роман Абрамович. Руският милиардер обяви клуба за продажба през март миналата година след началото на войната в Украйна. 

По време на продажбата Челси не можеше да продава билети и това доведе до тежък финансов удар по клуба. "Сините" си стъпиха на краката след завършването на сделката през месец май.

"По време на този период клубът бе ограничен в няколко посоки, сред които липсата на мачдей постъпления (от билети, мърчъндайз и други), както и подписване на договори с футболисти и спонсори. Това увеличи разходите и се отрази значително на оборота на клуба. Финансовите рестрикции ще имат ефект и през следващите няколко години", съобщават от Челси, цитирани от БТА.

Английският клуб добавя, че оборотът е нараснал до 481.3 милиона лири от 434.9 милиона и това е резултат от завръщането на феновете по стадионите след Ковид-19 пандемията. Приходите от рекламата също бележат ръст до 177.1 милиона.

Челси бе закупен от инвестиционна група, водена от американския бизнесмен Тод Бьоли и "Клиърлейк Кепитал". Те инвестираха над 600 милиона лири за трансфери през лятото и тази зима.

Снимка: БГНЕС