Въпреки че му предстои голямото дерби срещу Реал Мадрид, халфът на Барселона Сеск Фабрегас има и друго нещо, към което да се отклоняват мислите му. Идният понеделник се навършват точно 10 години от дебюта му в големия футбол между Арсенал и Родъръм.

По този повод 26-годишният испански национал бе потърсен за ексклузивно интервю от вестник Гардиън. В него той призна, че "Артилеристите" оставят специален клуб за него и той не изключва възможността един ден отново да играе за тях.

"Арсенал е в сърцето ми и винаги ще бъде. Не знам дали ще имам възможността да се върна и да играя за тях един ден. Може би след футбола".

"Клубът е като семейство и дори да не е като треньор, сигурен съм, че ще ми дадат някаква роля. Клубът винаги ще е тук и винаги ще  е с отворени врати за мен".

Фабрегас обясни и причините да поиска да напусне "Емиратс Стейдиъм" преди 3 сезона, за да се върне в родната си Барселона.

"За мен беше важно да напусна по правилния начин. Мисля, че феновете ме разбраха. Сега гледам как играе Рамзи. Той изглежда напълно освободен и си мисля, че може би блокирах пътя му. Може би бях препятствие".

"Понякога имаш нужда някой да напусне, за да стъпиш напред и да кажеш: "Ето ме, тук съм". Рамзи е само пример, мога да кажа същото за Джак. Говоря за идеята да стъпиш напред. Психическото отблокиране е много важно".

"И двамата имат брилянтно бъдеще. И двамата могат да станат толкова добри, колкото поискат. Имат качества с топката и физическите атрибути. Издържливостта на Рамзи е изключителна. Уилшър е малко различен от типичния британски играч, той е повече играч на къси пасове. Рамзи е един от тези, които поглеждаш и си мислиш: "Не притежава някакво специфично качество, но прави всичко, абсолютно всичко добре. Докосването му е добро, движението му е добро, сега вкарва и дава асистенции. Той е момче, който като отборен играч е звяр".

"По мое време липсваше опит и си изпатихме от това. Сега мисля, че е намерен добър баланс. Има хора с много опит като Мертезакер, Микел Артета и Подолски. Наистина вярвам, че Фламини може да направи разлика".

Същевременно Фабрегас нямаше как да не коментира и сензационния трансфер на Месут Йозил, с когото той 2 години бе съперник в испанската Примера Дивисион.

"Ако имаш възможност да привлечеш Йозил, не можеш да пропуснеш този шанс. Мисля, че той ще се наслади изцяло на престоя си. Той е човекът, който трябва да направи разликата в последната третина на терена. Подаванията му са брилянтни, той ще получи повече пространства, а с пространства той ще те убие. Самият той ще вкарва повече голове заради пространствата. Няма по-добър от него за ролята на атакуващ полузащитник".

Запитан накрая дали Арсенал може да се бори за титлата през този сезон, Сеск отговори:

"Наистина се надявам. Те започнаха много добре. Изглеждат много силни и да видим колко време ще издържат. С Манчестър винаги се говори за спад, но той никога не идва. Много неща се решават по Коледа. Отборът, който издържи най-добре през този период, ще вземе титлата".