Манчестър Сити - Арсенал, мач от 16-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Етихад", начало 14.45 часа.

 

Групата на Манчестър Сити:

Вратари: Пантилимон, Харт
Защитници: Сабалета, Компани, Лескът, Демикелис, Боята, Клиши, Коларов
Полузащитници: Милнър, Навас, Насри, Туре, Фернандиньо, Родуел, Гарсия, Силва
Нападатели: Агуеро, Негредо, Джеко

Контузени: Йоветич, Настасич, Ричардс

 

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Гибс, Монреал, Саня, Дженкинсън, Мертезакер, Косиелни, Вермаелен
Полузащитници: Фламини, Рамзи, Йозил, Касорла, Артета, Уилшър, Росицки
Нападатели: Жиру, Гнабри, Бендтнер, Уолкът, Подолски

Контузени: Диаби, Окслейд-Чембърлейн, Саного, Мияичи

 

ПРОГНОЗА: Манчестър Сити посреща Арсенал в един от най-интересните мачове не само от кръга, но и през сезона във Висшата Лига.

Един срещу друг се изправят два от отборите с най-високи претенции за титлата в първенството. Арсенал е изненадващ лидер с 5 точки пред Челси и 6 пред Сити. До скоро никой не гледаше сериозни на амбициите за титлата на "Артилеристите", но постепенно критиците започват да отдават заслуженото на тима на Венгер.

Сити от своя страна бе сочен за един от основните претенденти още преди началото на шампионата. Макар на старта "гражданите" да показаха някои колебания, най-вече в мачовете си далеч от дома, напоследък те навлязоха в отлична форма и според мнозина, включително и Жозе Моуриньо, те са най-добре екипирани за битката за титлата.

Що се отнася до Арсенал, един от основните доводи на критиците на отбора бе, че досега така и не бе спечелен голям мач. И наистина, загубата срещу Манчестър Юнайтед, равенството срещу Евертън и загубата от Наполи в Шампионската Лига дават известни основания за тази теза. Сега предстои изключително тежко гостуване на Сити, което ще даде голяма яснота за това какво е състоянието на двата тима.

От една страна тимът на Пелегрини е най-добрият домакин. Сити е спечелил и седемте си мача в къщи, в които е вкарал зашеметяващите 29 гола. Арсенал обаче може да се похвали, че е най-добрият отбор като гост. Лондончани имат 10 победи в последните си 12 гостувания.

В директните двубои помежду си обаче Арсенал няма добра успеваемост - само една победа в последните 6 мача. В 6 от последните 9 мача пък "артилеристите" не са могли да отбележат гол на Сити.

За липсата на голове допринася частично и Сити, като общо в последните 6 мача двата отбора успяха да си вкарат само 7 гола. Като се има предвид добрата защита на Арсенал в момента, шансовете са да няма много голове и сега. Все пак, двата тима могат да се похвалят с най-висок коефициент на реализиране на положенията си от цялата Висша Лига - 20.6% за Сити и 18.9 за Арсенал.

Добра новина е и това, че и двата тима нямат сериозни проблеми с контузии. За Сити след почивката през седмицата се завръщат Венсан Компани, Серхио Агуеро и Яя Туре. За Арсенал пък вероятно ще е на линия Бакари Саня. Лукас Подолски също е здрав, но няма игрови ритъм.

Интересно е да се види и какво влияние ще са оказали мачовете на двата тима в Шампионската Лига. Арсенал се класира в Групата на Смъртта с Дортмунд и Наполи, но усещането е за провал. След загубата от италианците тимът на Венгер изпусна първото място и сега ще чака тежък жребий. Манчестър Сити от своя страна спечели престижна победа с 3:2 срещу Байерн Мюнхен. И "гражданите" обаче могат да съжаляват заради глупостта на треньора си Мануел Пелегрини, който не знаеше с колко гола трябва да победи и така Сити изпусна златен шанс да се пребори за първото място.

При всички положения обаче разочарованието е по-голямо за Арсенал. Сега ще се види дали то ще налее олово в краката на играчите или ще ги мотивира за нещо специално срещу Сити. Реалността е, че силите са изравнени и едно равенство може да задоволи и двата тима.

Резултат: 1:1