Арсенал постигна първа победа в група D на Шампионската лига, след като удари Галатасарай с 4:1 на своя „Емиратс”. 

По този начин Артилеристите почетоха отлично своя мениджър Арсен Венгер, който пое отбора точно преди 18 години. 

Дани Уелбек реализира хеттрик за победителите, сякаш за да покаже, че френският треньор все още има нюх за добрите играчи. Алексис Санчес също се разписа, а лондончани имаха пълно предимство до 60-ата минута, когато Войчех Шченсни бе изгонен. 

Това даде възможност на турския тим да върне един гол и след това да стигне до няколко добри ситуации, но резервният вратар Давид Оспина се отчете с добри спасявания. 

Така Арсенал излезе на второ място в своята група с 3 точки, докато Галатасарай остава с 1.  

За домакините въпреки неубедителнити си прояви напоследък Матьо Фламини стартира в отбрана. Джак Уилшър очаквано остана на пейката. Касорла и Чембърлейн действаха по двата фланга, а Йозил бе зад гърба на Дани Уелбек. 

Гостите започнаха с трима в защита. Петима души се подвизаваха в средата на терена, като плеймейкърските функции бяха съсредоточени в Уесли Снайдер. Йълмъз и Пандев действаха в атака. 

Началото бе с очаквани опити на Арсенал да създава опасности. В 5-ата минута Дани Уелбек направи хубав рейд по левия фланг и влезе в наказателното поле, но бе притиснат и слабият му удар бе избит в корнер. 

Гостите отговориха с хубаво взаимодействие отляво и пробив на Тейес, но изстрелът на последния по диагонала бе разочароващ. Арсенал очаквано владееше топката, но гостите бяха добре подредени и не допускаха опасности пред вратата си, което накара Арсен Венгер рано-рано да започне да нервничи. 

В 22-ата минута обаче французинът се успокои. Санчес атакува отляво като получи твърде голямо пространство. Чилиецът сви към центъра, след което отлично изведе зад защитата Дани Уелбек, който с изстрел покрай вратаря изведе своите напред. 

Арсенал продължи да доминира и в 28-ата минута Санчес стреля по диагонала, но прати топката сравнително далеч от целта. Шоуто на Уелбек обаче не бе свършило и той удвои аванса на Артилеристите. 

Гостите не се ориентираха при една ситуация и топката се оказа зад гърба на защитата. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед само това чакаше. Той си поведе с глава, показа отлична скорост и след като влезе в наказателното поле стреля в далечния ъгъл за 2:0, с което показа, че може и да бележи. 

Само 2 минути след гола Уелбек бе близо и до хеттрик, когато при една ситуация получи топката фронтално срещу вратата и веднага стреля от петнайсетина метра, но ударът му с левия крак бе право в ръцете на Муслера. 

Галатасарай отговори с хубава атака с участието на Джемайли, която Пандев завърши, но Шченсни спаси. Последва безобразно влизане на Фелипе Мело с двата крака срещу Алексис Санчес, но реферът вместо да го изгони, му показа само жълт картон. 

В 41-ата минута чилиецът се реваншира. Йозил остана твърде свободен в половината на гостите и веднага изведе Санчес, който бе на ръба на засадата. Бившият играч на Барселона с едно докосване смени посоката, а след това стреля неспасяемо в далечния ъгъл по земя, за да направи 3:0. 

Галатасарай започна по-добре след паузата и пренесе играта в половината на Арсенал, като заигра с четирима в отбрана. Лондончани обаче само това и чакаха. В 52-ата минута Уелбек се измъкна отлично между двамата централни защитници и оформи своя хеттрик. 

В 60-ата минута обаче домакините останаха с човек по-малко. Йълмъз бе изведен зад защитата и стигна пръв до топката, а в опита си да я избие Войчех Шченсни закъсня и го събори, което накара рефера да го изгони. Йълмъз пък реализира от бялата точка. 

След това мачът тръгна с атаки и към двете врати, като гостите очаквано опитаха да стигнат до още попадения. Арсенал пък дебнеше на контраатака. Снайдер стреля опасно в 74-ата минута, но покрай вратата. 

В 80-ата минута Оспина направи страхотно спасяване. Тейес изведе Булут, който отлично копна към Йълмъз. Нападателят стреля с глава, но вратарят направи фантастично спасяване и изби. Малко след това той отрази и силен удар по диагонала на Алтънтоп. 

Снайдер също стреля опасно от двайсетина метра, но Оспина отново демонстрира много добри качества и в крайна сметка нов гол не падна, въпреки че в самия край Кая изби пред голлинията, след като Касорла бе изведен и преодоля вратаря Муслера. 


Арсенал – Галатасарай    4:1

1:0    Уелбек    22
2:0    Уелбек    30
3:0    Санчес    41
4:0    Уелбек    52
4:1    Йълмъз    63 дузпа

Арсенал: Шченсни, Чеймбърс, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Фламини, Алексис Санчес (62 Оспина), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (68 Росицки), Йозил (76 Уилшър), Уелбек
Галатасарай: Муслера, Кая, Мело, Шеджу, Саръ (69 Брума), Куртулуш (46 Хамит Алтънтоп), Снайдер, Джемайли, Алекс Тейес, Йълмъз, Пандев (69 Булут)