Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер може и да се смята за безгрешен, но това не е така, категорични са анализаторите на Острова. Сред тях е бившият халф на Топчиите Еманюел Пти (45 г.), който игра на стария клубен стадион "Хайбъри" в периода 1997/2000 г. Французинът обаче твърди, че сънародникът му Арсен все още може да върне репутацията си, която поне малко е изгубил.

"Смятам, че имиджът на Венгер малко се влоши след едно цяло десетилетие, в което Арсенал не е сред претендентите за титлата. Факт е, че отборът не може да бъде смятан за сериозен претендент за титлата", започна Пти.

"За този сезон обаче ще заложа на тях заради двете поредни купи и факта, че биха Челси за "Комюнити шийлд". Честно казано, Арсенал има своя шанс. Топчиите трябва да ударят по масата и да пратят съобщение до останалите:  Още не сме умрели, тук сме, можем да изпреварим лидерите! Истината е, че този сезон Венгер трябва да спечели или титлата, или да се справи добре в Шампионската лига."

Оказва се, че Пти е напълно съгласен с Жозе Моуриньо, че за разлика от останалите мениджъри във Висшата лига Арсен е облагодетелстван в своето положение. 

"Да, истина е, че позицията му е комфортна. Акционерите не го поставят под съмнение, защото той класира всяка година отбора си в доходоносната Шампионска лига. И докато е в състояние да носи пари на клуба и на много богатите му акционери, няма смисъл от смяната му. Той е защитен."

"Хубавият футбол е запазена марка на Арсенал, а това е забележително. И показва какво доверие си е заработил Венгер в клуба. Един от проблемите му е, че е скръндза, въпреки че Арсенал е много богат отбор - оборотът гони най-големите в Европа. Сумата е малко под 500 млн. евро годишно. Така че да, Топчиите са близо до клубовете, които доминират в Европа."

"И по отношение на финансите им всичко е наред. Мога да ги разбера защо не извадиха 80 млн. евро за Марсиал, както направиха от Юнайтед, но са скръндзави вече няколко години. Щеше да е хубаво за Арсенал, ако бяха привлекли централен защитник и опорен халф", допълни Пти.