Арсенал оглави класирането във Висшата лига, след като постигна домакинска победа с 2:1 над Евертън на своя "Емиратс" в среща от 10-ия кръг.

По този начин "Артилеристите" събраха 22 точки в актива си и към днешна дата заемат лидерската позиция.

Това обаче може би утре ще се промени, тъй като един срещу друг се изправят Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити.

Жиру откри резултата в 36-ата минута, а две по-късно Кошчелни удвои аванса на "Топчиите". В 44-ата минута Баркли намали.

След почивката голове нямаше, но Жиру бе на косъм да вкара още един, но ударът му разтресе напрачната греда.

Десет минути преди края и Лукаку нацели горната греда.

Гостите завършиха с човек по-малко, след като Бари бе изгонен в 93-ата минута след втори жълт и червен картон.

Мачът започна доста динамично и още в 8-ата минута домакините бяха много близо до откриване на резултата.

Жиру бе намерен от Касорла на близката греда, но французинът някак си успя да прати глава топката в аут, макар да бе на много чиста позиция.

В 11-ата минута и пред Габриел се откри шанс да открие за лондончани, след като бе намерен след центриране от корнер в сърцето на наказателното поле. 

И неговият удар с глава обаче не затрудни Хауърд и излезе в аут.

През следващите минути домакините владееха инициативата, но чистите голови положения, а и точните удари към вратата на противника, липсваха.

В 28-ата минута и гостите стигнаха до страхотен шанс, след като топката попадна в Стоун, но той от няколко метра с воле я прати над вратата.

Точно осем минути след това Жиру откри резултата, след като бе намерен с прекрасно центриране от Йозил в малкото наказателно поле и с глава прокара топката между ръцете на Хауърд.

В 38-ата минута Арсенал бързо стигна до втори гол, след като Касорла центрира от фаул, а Кошчелни от близка дистанция с глава препарира американския вратар на "Карамелите".

Минута преди края на полувремето Баркли стреля от дистанция, а топката се отби в Габриел, но влезе във вратата. Попадението бе записано като гол на халфа, на гостите.

След почивката домакините сериозно натиснаха съперника си и редяха атака след атака. 

Две минути след подновяването на играта Санчес бе изведен в наказателното поле и отправи удар от малък ъгъл, но топката бе избита от Коулман.

Няколко минути след това пред чилиеца се откри нова възможност, но този път Хауърд бе на мястото си.

В 58-ата минута пък сантиметри не стигнаха на Жиру да засече ниското центриране на Чембърлейн във вратата на противника.

В 68-ата минута Жиру имаше страхотна възможност да вкара втори гол в мача, но неговият удар от дистанция разтресе напречната греда.

Десет минути след това гостите бяха на крачка от изравнителен гол, но и Лукаку нацели горна греда.

В 85-ата минута Чех спаси Арсенал, след като по страхотен начин улови топката след удар от близка дистанция на Деулофеу.

Минута преди това пък Фламини също бе близо до гола, но с глава прати топката в ръцете на Хауърд. В 93-ата минута Бари фаулира Гибс и получи втори жълт и червен картон, а до края нямаше повече голове.

АРСЕНАЛ - ЕВЕРТЪН 2:1 1:0 Жиру 36 2:0 Кошчелни 38 2:1 Баркли 44

АРСЕНАЛ: Чех, Бейерин, Габриел, Начо Монреал, Кошчелни, Касорла, Чембърлейн (81 - Фламини), Йозил, Коклен, Жиру, Санчес

ЕВЕРТЪН: Хауърд, Стоунс, Халоуей, Коулман, Джагиелка (52 Фунес Мори), Баркли, Макарти, Ленън (70 - Миралас), Бари, Деулофеу, Лукаку