Арсенал се върна на победния път след трудния ноември, след като пречупи бойкия тим на Съндърланд с 3:1 и прекъсна серията си от 3 поредни срещи без победа. 

Домакините вкараха всичките голове в мача, но трябваше да треперят доста, преди да се поздравят с успех и да увеличат актива си на 30 точки. 

Месут Йозил изигра поредния си силен мач, а и Аарън Рамзи се включи много добре. На терена след няколкоседмично отсъствие, се завърна и Тио Уолкот. 

Черните котки играха добре и при малко повече късмет можеха и да измъкнат нещо. След две поредни победи и сухи мрежи в тях, те остават с 12 точки и са близо до опасната зона. 


Предвид проблемите с контузени играчи, съставът на Арсенал бе логичен. Жиру водеше атаката, а Кембъл и Окслейд-Чембърлейн действаха по двата фланга. Въпреки липсата на контузения Джърмейн Дефо, Сам Алърдайс започна с офанзивни играчи като Тойвонен, Уотмор, Флечър и Борини. 

Началото определено бе разочароващо за домакините, които стартираха зле в защита. Още в първите минути Фабио Борини получи отлична възможност, след като се оказа на чиста позиция, но от десетина метра стреля в краката на Петр Чех. 

След това лошо изчистена топка от Начо Монреал попадна в тялото на Стивън Флечър и едва не попадна в мрежата. Отбраната на домакините бе доста бавна и това носеше увереност на Черните котки. 

В същото време в средата на терена и в предни позиции Артилеристите не успяваха да установят контрол върху двубоя, затова и чистите положения за тях липсваха. Класата обаче бе факт и малко неочаквано Арсенал поведе в 33-ата минута. 

Тогава Месут Йозил даде поредната си асистенция, като пусна топка зад гърба на Йедлин, Джоел Кембъл се измъкна и преодоля Костел Пантилимон. Това би трябвало да успокои домакините, които обаче не успяха да запазят аванса си на почивката. 

В самия край на полувремето гостите стигнаха до свободен удар, последва центриране, а в опита си да избие, Оливие Жиру шокиращо насочи топката в собсвената си врата за 1:1. 

Във втората част Съндърланд продължи да бъде опасен. Стивън Флечър отклони една топка, която бе на път да премине зад голлинията, но Петр Чех с отчаян плонж предотврати това. 

Оцелели, домакините успяха отново да поведат. В 63-ата минута Жиру се реваншира за автогола, след като засече с глава центриране на Аарън Рамзи и върна аванса на своя тим. Малко след това той бе близо да гарантира всичко, но играч на Съндърланд изби от голлинията. 

Въпреки усилията си гостите не успяха да стигнат до втори гол, а в добавеното време Рамзи гарантира успеха на Артилеристите, след като се получи разбъркване и уелсецът вкара. 


Арсенал – Съндърланд    3:1

1:0    Кембъл 33
1:1    Жиру    45 автогол
2:1    Жиру    63
3:1    Рамзи    93

Арсенал: Чех, Бейерин, Мертезакел, Кошчелни, Монреал, Фламини, Рамзи, Кембъл (76 Гибс), Йозил, Окслейд-Чембърлейн (64 Уолкот), Жиру (80 Чеймбърс)
Съндърланд: Пантилимон, Коатес, О’Шей, Кабул, Йедлин, Мвила, Тойвонен (62 Родуел), Ван Аанхолт, Уотмор, Флечър (73 Ленс), Борини (67 Джонсън)