Арсенал постигна драматична втора победа във Висшата лига, след като измъкна 2:1 над Саутхемптън у дома. 

Гол от дузпа дълбоко в добавеното време помогна на Артилеристите, които трябваше да наваксват в резултата. 

Арсен Венгер даде дебют на новите си попълнения, но Лукас Перес не впечатли особено в нападение. 

Все пак обаче лондончани вече имат 7 точки, докато Светците остават без победа като са с 2 точки в актива си.  


И двете нови попълнения в състава на Арсенал стартираха. Шкодран Мустафи бе партньор на Лоран Кошчелни в центъра на отбраната за сметка на Роб Холдинг, а Лукас Перес водеше атаката. Алексис Санчес остана на пейката след завръщането си от Южна Америка, а и Оливие Жиру отново не започна. 

За гостите Райън Бъртранд направи дебюта си през сезона, а Джей Родригес бе поставен на върха на нападението за сметка на Шейн Лонг и Чарли Остин. 

В първите минути не се случи нещо кой знае какво, като и двата тима започнаха спокойно. Арсенал явно ще трябва да свикне с Лукас Перес в нападение, а високите топки не бяха удочно решение в атаката на отбора. 

Гостите се чувстваха комфортно на „Емиратс” и в 18-ата минута поведоха. Душан Тадич изпълни много добре свободен удар, Чех изби в гредата, но след това топката се върна и се удари в тялото на вратаря, за да влезе в мрежата. 

Голът накара лондончани да реагират и в 25-ата минута Тио Уолкот стреля с глава над вратата след  статична ситуация. В 29-ата минута Лоран Кошчелни вкара един от головете на сезона. 

След корнер на Касорла отбраната на Саутхемптън не се справи и френския бранител със задна ножица отбеляза фантастично попадение. При това той направи това на връх 30-ия си рожден ден. 

Голът вдохнови домакините, които вдигнаха и темпото, докато Светците се притесниха. Натискът на Артилеристите обаче до почивката не даде резултат и паузата дойде при 1:1. 

След паузата Арсенал изпитваше трудности при създаването на опасни ситуации, въпреки че се създаваше впечатление за доминация на домакините. Венгер очаквано направи смени, като пусна Санчес, Жиру и Айоби. Малко преди това Бейерин стреля много близо до гредата. 

Гостите чакаха своите шансове при контра и в средата на полувремето Шейн Лонг трябваше да върне аванса им, но не бе точен, а с глава стреля над вратата. В 83-ата минута Чех направи двойно спасяване срещу Хьойберг и Лонг, за да запази равенството. 

Така се стигна до добавеното време, когато Арсенал спечели дузпа. Реферът прецени, че Фонте е задържал Жиру и посочи бялата точка. Нарушението обаче дойде, след като секунди преди това Кошчелни получи удар в главата и бе на земята в наказателното поле. Паузата преди изпълнението на повлия на Санти Касорла, който донесе победата на Арсенал. 

Арсенал – Саутхемптън    2:1

0:1    Чех 18 автогол
1:1    Кошчелни 29
2:1    Касорла 94 дузпа

Арсенал: Чех, Бейерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал, Коклен, Касорла, Уолкот (75 Айоби), Йозил, Окслейд-Чембърлейн (62 Алексис Санчес), Лукас Перес (62 Жиру)
Саутхемптън: Форстър, Седрик Соареш, Фонте, Ван Дайк, Бъртранд, Ромеу, Класи (65 Хьойберг), Дейвис, Тадич (80 Уорд-Праус), Редмънд, Джей Родригес (46 Лонг)