Арсенал се спъна неприятно на „Гудисън Парк“, след като загуби с 1:2 визитата си на Евертън в мач от 16-ия кръг на Висшата лига. 

Преди мача Арсен Венгер обяви, че двубоите по празниците могат да бъдат определящи за титлата и със сигурност е останал разочарован, след като лондончани допуснаха загуба, при това след като поведоха. 

Артилеристите не бяха губили в 14 поредни мача, а като гости бяха без поражение от месец март, но сега допуснаха загуба, която е много вероятно да ги остави на 6 точки от лидера Челси, който гостува на Съндърланд утре. 

Триумфът бе изключително важен за Евертън, който регистрира лоши резултати напоследък, но сега подобрява актива си до 23 точки, докато Арсенал остава с 34. 


Както се очакваше Роналд Куман направи 4 промени в състава на Евертън, като Валенсия, Баркли, Ленън и Джагиелка започнаха. Гарет Бари бе отпаднал в последния момент заради травма. За Арсенал очаквано Габриел зае място в центъра на защитата вместо Мустафи. 

Още в началото Санчес опита да изведе Уолкот при една ситуация, но не бе прецизен в подаването и Стекеленбург улови. Домакините отговориха с добре изведен в наказателното поле Лукаку, но белгиецът бе твърдя вдясно и пасът му пред вратата не бе точен. 

Последваха минути без сериозни положения преди в 18-ата минута Коклен да спечели свободен удар на границата на наказателното поле. Малко преди това Ашли Уилямс опита да счупи крака на съотборника си Идриса Гей, след като го намери с бутоните в коляното, но за радост халфът продължи. 

Санчес стреля по земя, топката мина през краката на Ашли Уилямс, който я отклони така, че направи безпомощен Стекеленбург и така гостите поведоха. Голът бе записан на чилиеца и бе 12-ият за него от началото на сезона. 

Евертън опита да отговори и след един корнер Валенсия стреля неточно с глава. Карамелите станаха малко по-агресивни и в една ситуация пробив на Бейнс бе спрян в последния момент. След това Лукаку и Ленън стреляха неточно. 

Добрите положения за тях липсваха, но все пак играта се поизравни и в 44-ата минута „Гудисън“ ликуваше. Бейнс успя да центрира с неудобния си десен крак, а в наказателното поле включилия се Шеймъс Колман бе оставен абсолютно непокрит и спокойно отклони с глава в мрежата, за да изравни. 

След края на първата част се стигна до нахрежение между футболистите заради разменени реплики, като играчите се посбутаха прибирайки се в съблекалните. 

След паузата Арсенал натисна, а домакините се прибраха близо до своята врата. В 54-ата минута Месут Йозил пропусна да върне аванса на своя тим, след като Санчес го намери отлично, но ударът на германеца от петнайсетина метра мина над вратата. Той бе абсолютно сам, така че трябваше да се справи по-добре. 

Малко след това пак той бе изпреварен при една ситуация в наказателното поле, а домакините отговориха с диагонален удар на Рос Баркли, който премина обаче покрай далечната греда. 

Гостите продължиха да играят по-активно, но без да могат да стигнат до гол. Домакините пък дебнеха на контра и първо Лукаку почти се измъкна, а след това белгиецът остана на сантиметри да засече. За гостите резервата Айоби почти отбеляза страхотен гол, но ударът му от въздуха профуча покрай вратата. 

Карамелите обаче изобщо не бяха безопасни в предни позиции и след като поставиха съперника под натиск с центрирания, късметът им се усмихна. В 86-ата минута Ашли Уилямс засече с глава подаване от корнер и заби топката в мрежата, за да направи обрата пълен. 

Драмата в края стана пълна, защото в добавеното време Джагиелка бе изгонен за втори жълт картон, а два удара на гостите бяха избити пред голлинията. Чех се бе включил напред, но Лукаку и Баркли не съумяха да вкарат трети гол, но все пак успехът бе за домакините. 

Евертън – Арсенал    2:1

0:1    Санчес 20
1:1    Колман 44
2:1    Уилямс 86

Евертън: Стекеленбург, Колман, Джагиелка, Уилямс, Бейнс, Гей, Маккарти (90 Фунес Мори), Баркли, Ленън (67 Миралас), Валенсия (78 Калвърт-Люин), Лукаку
Арсенал: Чех, Бейерин, Габриел, Кошчелни, Монреал, Коклен (88 Перес), Джака, Уолкот (70 Айоби), Йозил, Чембърлейн (70 Жиру), Санчес