Незадоволителното представяне на Арсенал през сезона ще доведе до преразглеждане на позицията на мениджъра на клуба Арсен Венгер след края на сезона, съобщават медиите в Англия. Французинът, който е начело на тима от 1996 г., ще влезе в последните 12 месеца от настоящия си договор през лятото. Венгер подписа двугодишно удължаване след триумфа във ФА къп през 2017 г., но може да не изпълни докрай договора си.

В последните години недоволството спрямо мениджъра е голямо, а кампанията на феновете "Венгер вън" набира все по-голяма сила. Тя се подплатява от факта, че Арсенал остана извън Шампионската лига за първи път след идването му, а по всичко изглежда, че и този сезон няма да бъде сред първите четири тима в подреждането.

През уикенда Арсенал загуби катастрофално с 0:3 от Манчестър Сити във финала за Купата на лигата и изпусна един от добрите шансове да вземе трофей през сезона. "Артилеристите" са шести във Висшата лига, на 10 точки от топ 4.

Все по-упорито се спрягат и имена за заместници на французина, като сред споменаваните са селекционерът на Германия Йоахим Льов, треньорът на Монако Леонардо Жардим и мениджърът на Селтик Брендън Роджърс. Сред коментираните имена е и бившият капитан на Арсенал Микел Артета, който в момента е помощник на Хосеп Гуардиола в Манчестър Сити.

Според информация на Би Би Си, Бордът на директорите ще се събере след края на сезона и ще разгледа доклад от мениджъра за състоянието на клуба. Смята се обаче, че финансовите резултати на Арсенал ще се гледат отделно от представянето на отбора, пише "Дневник". В последните години тимът от Северен Лондон е сред най-стабилните в Европа, но отстъпи водещите си позиции на терена.

Изданието добавя, че един от шансовете Венгер да запази поста си е спечелване на Лига Европа. Триумф във втория по сила турнир в Европа ще върне "артилеристите" в Шампионската лига. В момента Арсенал е на осминафинал срещу Милан.

Недоволството на феновете на Арсенал се подклажда и от мнението на някои от най-големите имена в историята на клуба. По една или друга причина Венгер или не е в добри отношения с тях или ги изолира, за да не работят в структурите на клуба.

През уикенда голмайстор №1 в историята на клуба Тиери Анри, който е анализатор в "Скай спортс" намекна, че е заинтересован да води Арсенал: "Кой на мое място не би искал, та това е един от най-големите клубове в света. Аз го обичам и съм свързан с Арсенал, но в момента има човек начело".

Анри е помощник треньор в националния отбор на Белгия, но е близък до сина на собственика на клуба Стан Крьонке - Джош. Именно Джош Крьонке се занимава с ежедневните дела в Арсенал, докато баща му ръководи бизнеса си в САЩ. Смята се, че Анри е фаворит на фамилията.

Друга легендарна фигура Йън Райт, който реализира 185 гола в 288 мача за клуба, също е против Венгер. Според него е нужно собственикът Крьонке да се заеме по-сериозно с клуба.

"В Арсенал започна да се развива някаква посредственост, която трябва да бъде спряна. Ние всички обичаме Арсен, но се вижда, че той не е способен да спре този процес. Дълго време се случва едно и също, значи е време за промяна", каза Райт. Той обаче уточни, че наследникът на Венгер трябва да бъде избран внимателно.

Райт обясни, че и в състава се наблюдава недоволство срещу мениджъра, като дори си позволи да коментира негласен бунт срещу французина: "Говори се, че някои футболисти ясно показват отношението си, други пък закъсняват за тренировки".

Бившият халф Рей Парлър, който прекара 15 години в Арсенал пък посочи за наследник на Венгер Патрик Виера. Според юношата на "артилеристите", французинът, който вдигна последната титла на тима като капитан през 2004 г., има достатъчно опит. В момента Виера е мениджър на американския отбор Ню Йорк Сити.